Villiyrttiviikolla poimitaan lautaselle luonnon antimia
Idean takana on Elo-säätiö, joka tunnetaan villiruuan puolestapuhujana. Ruuan kerääminen suoraan luonnosta innostaa niin suomalaisia kuin täällä vierailevia matkailijoitakin, johtaja Seija Kurunmäki toteaa.
”Villiyrtit sopivat kaikkien sesonkiruokien kaveriksi. Suomen rikas ja puhdas luonto on mahdollisuuksien aarreaitta.”
Luonto tarjoaa nyt kaikkea mahdollista, koulutussuunnittelija Toini Kumpulainen Kiuruvedeltä vakuuttaa. Iisalmen naapurissa sijaitseva Kiuruvesi kuuluu kaupallisen keruun ykköspaikkakuntiin Suomessa.
Villiyrttiviikolla voi Kumpulaisen mukaan kerätä esimerkiksi voikukkaa, nokkosta, vuohenputkea, maitohorsmaa, pihasauniota, poimulehteä ja käenkaalia. Syötäviin kukkiin kuuluvat mesimarja, metsämansikka ja orvokki.
Aloittelijalle Kumpulainen suosittelee nokkosen lisäksi voikukkaa ja maitohorsmaa.
”Maitohorsmasta kerätään nuoria versoja, jotka ovat nyt parhaimmillaan Oulun ja Rovaniemen korkeudella. Versoja käytetään parsan tavoin. Itse ryöppään ja valutan ne ensin ja sitten paistan kevyesti voissa”, hän kertoo.
Voikukasta kerätään nuppuja, jotka sopivat ryöpättyinä salaattiin. Nuput voi myös keittää ja nauttia voisulan kanssa.
Kiuruvedeltä toimitetaan villiyrttejä tuoreena pääkaupunkiseudun ja Savon ravintoloihin.
Maailman parhaaksi luokiteltu tanskalaisravintola Noma tilasi viime syksynä Kiuruvedeltä ”rekkakuorman” kuivattuja yrttejä. Tilaukseen sisältyy muun muassa nokkosta, väinönputkea, mesiangervoa ja mustaherukan lehtiä.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

