Hiihtolomasta odotetaan hyvää jatkoa onnistuneelle talvikaudelle – kotimaanmatkailu on täyttänyt idänturismin jättämää koloa
Talviurheilukeskuksissa kausi on sujunut hyvin. Ravintola-alan työntekijäpula vaikeuttaa kausityövoiman löytämistä.
Kuluva kausi on ollut talviurheilukeskuksille onnistunut etelää myöten. Pälkäneellä sijaitsevassa Sappeessa lasketeltiin eilen torstaina innokkaasti, vaikka sää oli harmaa. Kuva: Rami MarjamäkiKuluva talvi on ollut hiihto- ja laskettelukeskuksille onnistunut etelää myöten. Talvisten olojen ansiosta rinteet ovat auki ja laskettelijoita sekä hiihtäjiä on riittänyt. Kausi ei sulanut alta edes rajusti levinneen omikronmuunnoksen vuoksi.
MT:n laskettelukeskuksiin tekemän soittokierroksen perusteella varaustilanne on hyvä ja lipunmyynti vauhdikasta eri puolilla maata. Talviurheilukeskuksiin on ollut tulijoita sekä kotimaasta että ulkomailta.
Venäläisten matkailijoiden puuttuminen on näkynyt Itä-Suomessa sijaitsevissa kohteissa jo muutaman vuoden. Kotimaanmatkailu on kuitenkin täyttänyt idänturismin jättämää koloa.
Osassa hiihtokeskuksista kerrotaan, että kuluva kausi on ollut jopa yhtä hyvä kuin ennätystalvet.
Ravintola-alan työvoimapula on sen sijaan haitannut myös hiihto- ja laskettelukeskuksia. Moni ravintola-alan työntekijä on etsinyt pitkään jatkuneen koronaepidemian vuoksi turvatumpaa toimeentuloa.
Soittokierroksen perusteella työvoiman saanti on ollut vaikeaa ympäri Suomea. Erään laskettelukeskuksen toimitusjohtaja arvioi, että ravintoloihin ei ole koskaan ollut näin vaikeaa löytää kausityöntekijöitä.
Toisesta keskuksesta kerrotaan, että ravintolayrittäjien vaivalla palkkaamille työntekijöille ei ollutkaan lopulta tarjota töitä rajoitusten vuoksi.
Lisäksi Lapissa asuntopula vaikeuttaa kausityöntekijöiden saamista paikan päälle.
Jatkuva vaihtelu ravintoloiden aukioloajoissa on tehnyt työvoimatarpeen arvioinnista vaikeaa. Hiihtolomien alkaessa ravintoloiden on suljettava ovensa puolilta öin. Valomerkki annetaan tuntia aiemmin, kello 23:00.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että lähestyvä hiihtolomakausi näyttää onnistuvan kokonaisuudessaan hyvin.
"Kokonaisuutena näkymä on positiivinen, esimerkiksi talviurheilukeskuksissa tilanne näyttää oikein hyvältä. Sen sijaan ravintolat ja varsinkin yökerhot ovat edelleen vaikeassa tilanteessa aukioloaikojen ja asiakaskapasiteetin rajoittamisen vuoksi", Lappi sanoo.
Ravintola-alaa vaivaava työntekijäpula on Lapin mukaan erityisen paha.
MaRa arvioi, että ravintola-alalta on lähtenyt koronaepidemian aikana 10 000–25 000 työntekijää.
Lappi uskoo, että rajoitusten poistaminen saisi toimialan nopeasti kasvu-uralle. Työntekijävajeen paikkaaminen vie kuitenkin pitkään. Lapin mukaan työperäisen maahanmuuton hankaluus vaikeuttaa tilannetta.
"Henkilöstöpula tulee olemaan tulevina vuosina ravintola-alan kasvun esteenä. Vie useita vuosia, että työntekijäpulasta päästään eroon, mutta sekin edellyttää työperäisen maahanmuuton voimakasta lisäämistä."
Lappi arvioi, että pandemian aiheuttamien taloudellisten tappioiden korjaaminen vie ravintola-alalta viidestä kymmeneen vuotta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

