hellan kulmalla Asfalttikansan lähiruokafestari
Helsingin rautatientorille vaeltaa kahden viikon kuluttua valtaisa joukko asfalttikansaa maistelemaan maakuntien lähiruokaa ja oluita.
Tuottajien teltoissa nähdään varmasti myös ulkomaalaisia matkailijoita aiempaa enemmän. Herkkujen Suomi -tapahtuma on nimittäin päässyt eurooppalaisten ruokatapahtumien englanninkieliselle sivustolle.
Rautatientori on tavannut täyttyä heti kun portit avataan. Avajaispäivänä torstaina vietetään pääkaupungissa taiteiden yötä, johon tuottajien järjestämä tapahtumakin osallistuu. Harva taitaa enää epäillä, etteikö ruoka ole kulttuuria.
Moni kävijä on löytänyt tuottajien tiskeiltä uusia tuoreita makuja. Itse ihastuin viime kesänä lehtikaaliin, jota en ollut aiemmin keittiössä kokeillut. Kuumia vatruskoita ja kylmiä haukimurekeleipiä tuli nautiskeltua ylenpalttisesti.
Maistelun ja kotiinviemisten mekka tarjoaa tällä kertaa esimerkiksi nyhtöpossuleipiä, hämäläisiä huikopaloja, luomunautaa, puolukkalimonaadia, tuoreita marjoja, Möhkön mummon mustikkapiiraita ja paljon muuta.
Yli sata lähi- ja luomuruuan tuottajaa ja valmistajaa saapuu Helsinkiin kolmeksi päiväksi. Kauimmaiset ajavat paikan päälle Lapista tuodakseen tarjolle poronlihaa, kalaa, marjoja ja rieskaa.
Yrittäjät pääsevät tapahtumassa luomaan kontakteja myös kaupan ja ravintola-alan edustajiin. Oma tuote voi päästä ehkäpä ensimmäistä kertaa kaupan hyllyyn tai ravintolan valikoimiin.
Herkkujen Suomi -tapahtuma osuu hienosti sadonkorjuuaikaan. Tuottajilla on muitakin kiireitä kotitiloillaan, sillä suoramyynti eri muodoissaan on nyt vilkkaimmillaan. Moni kuluttaja on hankkinut pakastimeen elämänsä parhaat mansikat Facebookiin nojaavan lähiruokarenkaan tai ruokapiirin kautta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
