Viikon villivihannes Kirpeä joka-miehen salaatti
Monet pitävät voikukkaa kiusallisena rikkaruohona. Meille tuttu luonnonkasvi on kuitenkin ravitsemuksellisesti arvokas villivihannes, josta voidaan käyttää kaikki osat juurista kukintoon asti, muistuttaa Arktiset Aromit ry.
Voikukan lehdet ovat maultaan kirpeitä, mutta eri yksilöiden ja alalajien välillä on makueroja. Parhaiten ruuanlaittoon sopivat ehytlaitaisimmat lehdet.
Voikukan lehdistä tehdyssä salaatissa on useita ravintoaineita huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi jäävuorisalaatissa.
Voikukkaa onkin viljelty salaattikasvina Euroopassa lähes 200 vuotta. Italiassa ja Ranskassa voikukka kruunaa usein gourmet-aterioita.
Suomessa on helpoin tapa kerätä nuoria voikukan lehtiä lähiluonnosta alkukesästä, neuvoo Arktiset Aromit ry. Ne sopivat sellaisenaan tai muiden salaattikasvisten kera salaatteihin ja leivän päällä nautittavaksi.
Voikukkaa säilötään talven varalle kuivaamalla tai pakastamalla.
Ennen pakastamista lehdet kiehautetaan nopeasti ja pakataan sitten kerta-annoksiin.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
