Pohjoisen lähiruokayrittäjät eivät lannistu vaikeuksista
Pienten yrittäjien tilanne vaihtelee alueittain. Etelässä kova kilpailu ajaa yrityksiä ahtaalle, pohjoisessa matkailu nostaa lähiruuan menekkiä.Lähiruoan tuottajayritykset kokevat kannattavuutensa tyydyttäväksi, huolimatta viime vuosien taloudellisista vaikeuksista, osoittaa Luonnonvarakeskuksen tuore kyselytutkimus.
Tutkimusta johtaneen tutkija Pasi Rikkosen mukaan yritykset ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen. Tilanne on vaihteleva alueittain ja etenkin Pohjois-Suomessa taloudellinen tilanne näyttää hyvältä. Etelässä sitä vastoin yrittäjien tilanne on Rikkosen mukaan huonoin.
Syyksi tilanteeseen tutkija arvioi Etelä-Suomen kiivaamman kilpailutilanteen lähiruoka-alalla ja Pohjois-Suomen vilkastuneen turismin, joka tuo lisämahdollisuuksia maataloudelle. Investointisuunnitelmat ovat keskittyneet tämän johdosta pääasiassa pohjoiseen.
Kireä taloustilanne näkyy kuitenkin varovaisuutena ja korkeana kynnyksenä palkata uutta työvoimaa, sillä tutkija Kirsi Korhosen mukaan vain joka kymmenes yritys ilmoitti hakevansa kasvua.
Tutkimuksen mukaan vähittäiskauppa ja suoramyynti omalta tilalta ovat tällä hetkellä yritysten pääasiallisia kanavia, vastaajista kolmannes ilmoitti niiden muodostavan yli puolet yrityksen myynnistä.
"Hieman yllättäen verkkokaupat koettiin kaikista kannattamattomimpina jakelukanavina", kertoo Rikkonen. Hintaseurannassa selvitettiin sisältäisikö suoramyynti hintalisän, joka saisi yrittäjät suosimaan sitä muiden jakelukanavien sijaan.
"Tällaista johtopäätöstä ei suoraan tuloksista voi vetää", sanoo Rikkonen. Korhosen mukaan hintalisän taustalla ovat useimmiten lähiruokavalikoimien erityistuotteet ja niiden edellyttämästä korkean kustannuksen käsityöstä.
Korhosen mukaan yrittäjät kokivat vahvimmiksi kilpailuvalteikseen juuri laadukkaat, erikoistuneet tuotteet sekä ammattitaidon ja motivaation. Lähiruokayritykset ovat tavallisesti pieniä mikroyrityksiä, jolloin suurtuotannon etujen sijaan ne panostavat erilaistamalla tuotteitaan.
Koko nähtiin sekä etuna, että haittana, sillä pienyritys kykenee joustavuuteen ja nopeisiin reaktioihin. Toisaalta pienuus tarkoittaa rajallisia resursseja ja pientä tuotantoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

