Virolaisia perunareseptejä
Virolaisen Epp Mihkeliksen keittokirjoista on vastikään ilmestynyt suomeksi kirja Herkkuja perunasta. Kirja esittelee paitsi entuudestaan meillä tuttuja perunaruokia, myös uusia tuulahduksia moni-ilmeisestä virolaisesta perunaruokakulttuurista.
Runsaassa 50 reseptissä tutustutaan muun muassa erilaisiin perunapiirakoihin ja -leipiin, -salaatteihin, -keittoihin, -mykyihin ja -makkaroihin sekä muutamiin makeisiin perunaleivonnaisiin.
Kiinnostavia reseptejä on kirjassa runsaasti. Esimerkiksi peruna-raejuustopiiras on hyvin läheistä sukua kotoisalle karjalanpiirakallemme, vaikka kätkeekin täytteensä ummistettuun ruiskuoreen. Juurella kohotettuun ruisleipään on puolestaan leivottu sisään perunanpaloja ja pekonia.
Peruna muuntuu Mihkeliksen resepteillä moneksi ja ylijääneillä keitetyillä perunoilla on runsaasti uutta käyttöä. Illanistujaisiin on varmaan ihan pakko lähiaikoina valmistaa peruna-pekonilevypiirakkaa. Kinkulla ja maustekurkulla höystettyä perunaterriiniä voi tarjota vaikka juhlavassa buffetissa. Kokeileva kokkaaja voi kirjan ohjeella valmistaa vaikka perunamakkaraa.
Mihkelis opettaa, että peruna ei tosiaankaan ole ”vain” lisuke, vaan sillä on myös monia mahdollisuuksia tarjoilun päärooliin.
MAIKKI KULMALA
Epp Mihkelis: Herkkuja perunasta. 128 sivua. Moreeni.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
