PTT: Ruoan osuus kotitalouksien menoista on säilynyt vakaana, vaikka elintarvikkeet kallistuvat – tässä selitys
Tänä vuonna ruuan hinta kääntyi jälleen nousuun. Toukokuussa ruoka oli Suomessa lähes kolme prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.Ruoan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana ottaen huomioon, että ruoan hinta on noussut yleistä inflaatiokehitystä nopeammin, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg torstaina julkaistussa blogissaan.
Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia.
Ruuan eli elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista pysyi viime vuonna Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan likimain edellisen vuoden tasolla.
Hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla: on ostettu edullisemman kategorian tuotteita ja hyödynnetty tarjouksia.
Hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla: on ostettu edullisemman kategorian tuotteita ja hyödynnetty tarjouksia. Ruokakulujen suhteellisen osuuden säilymiseen vakaana on vaikuttanut myös se, että kokonaiskulutus on kasvanut esimerkiksi asumisessa.
Kotitalouksien ruokamenot kasvoivat viime vuonna 670 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa keskimäärin 227 euroa lisää kotitaloutta kohden eli noin 19 euroa kuukaudessa.
Ruokaa kulutetaan myös kahvila-, ravintola- ja muissa ateriapalveluissa. Ostettujen palveluiden määrä pysyi likimain edellisvuoden tasolla, mutta arvo kasvoi hieman hintojen noustua.
Valmisruokien kulutuksen kasvu on keskeisiä muutostrendejä.
Valmisruokien kulutuksen kasvu on keskeisiä muutostrendejä. Valmisruokien osuus ruokamenoista on viime vuosina noussut ja on jo 8 prosenttia.
Vuonna 2024 kotitaloudet käyttivät valmisruokiin 154 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna, ja kasvu johtui nimenomaan kulutusmäärän lisääntymisestä, ei hintojen noususta.
Huomionarvoista on kauran kulutuksen selkeä kasvu.
Lihan kokonaiskulutus on vähentynyt kymmenessä vuodessa noin kilolla henkeä kohden. Sianlihan kulutus on laskenut 21 ja naudanlihan 8 prosenttia, kun taas siipikarjanlihan kulutus on kasvanut huimat 42 prosenttia.
Tänä vuonna ruuan hinta kääntyi jälleen nousuun.
Vuosien 2022 ja 2023 aikana ruuan hinta nousi noin viidenneksellä, mutta viime vuonna hintakehitys pysähtyi. Tänä vuonna ruuan hinta kääntyi jälleen nousuun. Toukokuussa ruoka oli Suomessa lähes kolme prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.
Alkuvuonna ruuan hinnan nousua ovat vauhdittaneet erityisesti tietyt yksittäiset tuotteet. Esimerkiksi kahvi maksoi toukokuussa 46 % enemmän kuin vuotta aiemmin
Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






