Uusia ideoita lettujen tekoon
Lettu, vohveli, kreppi. Oli nimi mikä tahansa, niitä syödään likimain kaikkialla maailmassa, ja jokainen ne varmasti tuntee. Ehkäpä juuri tästä johtuen tapoja valmistaa ja täyttää lettu tai vohveli on lukematon määrä.
Mikäli oma vohvelitaikinaohje tai iänikuinen hillo letun kaverina tympii, Ihanat letut ja vohvelit -kirjasta voi etsiä uusia ideoita.
Taikinaan voi perinteisen maidon ja vehnäjauhon sijasta käyttää esimerkiksi piimää, maitorahkaa tai perunaa. Myös olut, tattarijauho tai kaurahiutaleet antavat uutta ilmettä taikinalle.
Jos on jämähtänyt nauttimaan lettunsa aina vain hillon tai sokerin kanssa, kirjan parasta antia ovat täyteideat. Letut kun voi laittaa tarjolle vaikkapa rahka, kastike tai hedelmät ja kasvikset seuranaan. Jos ei muuta, kirja antaa vinkkejä lettujen tarjoiluun − aina ei tarvitse tyytyä perinteiseen pinoon.
Alun perin saksankieliseen teokseen on koottu monen maan reseptejä. Sieltä löytyvät esimerkiksi amerikkalaiset letut, venäläiset blinit, bretagnelaiset tattarikrepit ja Reinin kanelivohvelit.
Kirjan heikkoudeksi voidaan lukea se, että vain murto-osa ohjeista on suolaisille letuille. Myös jauho-, sokeri- ja muut vastaavat mitat on annettu ohjeissa ainoastaan grammoina, joten mikäli grammojen muuntaminen desilitroiksi ei suju kuin vettä vaan, kotitalousvaaka on toimiva apuväline kokkailupuuhissa.
ANNIINA KESO
Julia Voigtländer: Ihanat letut ja vohvelit. 240 sivua. Karisto.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
