Lihaa syödään entiseen malliin
Suomessa kulutettiin vuonna 2014 luullista lihaa noin 74,6 kiloa henkeä kohti. Luuttomaksi laskettuna se on 60 kiloa. Määrä on sama kuin edellisvuonna.
Lihatiedotuksen mukaan eniten syötiin sianlihaa, 34,6 kiloa. Naudanlihaa kulutettiin 18,7 kiloa ja broileria lähes sama määrä, 18,5 kiloa. Kalkkunaa keskivertosuomalainen söi 1,6 ja lammasta noin 0,6 kiloa.
Broilerin kulutus kasvoi 4 prosenttia vuodesta 2013. Nautaa syötiin 2,5 prosenttia ja karitsaa 6 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sianlihan kulutus väheni 2,5 prosenttia. Kalkkunaa syötiin sama määrä kuin vuonna 2013.
Lihaa syövien määrä pysyi lähes ennallaan, Lihatiedotuksen mukaan 95 prosenttia väestöstä syö lihaa jossain muodossa.
Päivittäin lihaa syö nyt hieman aiempaa useampi. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syö noin 80 prosenttia, kerran viikossa reilu 10 prosenttia ja harvemmin kolmisen prosenttia väestöstä. Täysin lihatonta ruokavaliota suosii viisi prosenttia suomalaisista, reilu prosenttiyksikkö enemmän kuin vuotta aiemmin.
Maikki Kulmala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
