Ohrasta ja oluesta löytyi uusia yhdisteitä
Ohrasta ja oluesta on löydetty uusia muotoja fenolisista yhdisteistä, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT).
Tuoreen tutkimuksen mukaan ohran puolustuskemikaalien hordatiinien ja niiden esiasteiden kemiallinen monimuotoisuus on aiempaa luultua laajempi.
Tutkimustulokset avaavat mahdollisuuksia ohran ja oluen terveysvaikutusten tutkimuksessa. Tähän saakka on jo tiedetty, että hordatiinit lisäävät suoliston liikkuvuutta ja vaikuttavat oluen jälkimakuun.
”Hordatiinien ja niiden esiasteiden mahdollisista terveysvaikutuksista tarvitaan vielä lisää tietoa. Kuitenkin jo nyt näitä tietoja voitaisiin hyödyntää uusien funktionaalisten ohratuotteiden valmistamisessa”, sanoo MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlava.
Hän on kirjoittanut Journal of Cereal Science -lehdessä julkaistun tieteellisen artikkelin.
MTT:llä on hordatiinien tutkimuksesta lähes kymmenen vuoden kokemus. Laitos tekee yhteistyötä VTT:n kanssa. Tänä syksynä aiotaan julkaista artikkeli, jossa selviää hordatiinien kokonaismäärä lähes 200:sta eri oluesta. MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
