Valamon luostariin viskitislaamo
Valamon ortodoksiluostari Heinävedellä aloittaa syksyllä luostariviskin valmistamisen. Ensimmäisiä pullotteita Alkon valikoimiin voidaan odottaa vuoden 2018 kevätpuolella.
Raaka-aineina käytetään mallastettua ohraa, vettä ja hiivaa. Luostariviskin tulee olla valmistettu toimivan luostarin alueella, jotta se voi saada tuotesuojan. Tällä hetkellä Valamon luostarissa on noin kymmenen munkkia.
Euroopassa viskin tislaamiselle luostarissa on pitkät perinteet. Irlannissa, Skotlannissa ja Brittein saarilla luostareilla oli monopoli viskin valmistamiseen aina 1500-luvulle saakka.
Valamon viskitislaamon vuosikapasiteetti on 120 000 litraa puhdasta alkoholia, ja tuotanto käynnistetään syksyllä tislauspannujen ja tuotantotilojen valmistuttua. Tislaamo tulee työllistämään suoraan kaksi vakituista ympärivuotista työntekijää sekä kausiluontoisia tynnyrinpyörittäjiä.
Valamon luostari ja Hermannin Viinitila Oy ovat yhteistyössa valmistaneet viinejä ja liköörejä vuodesta 1997.
LIINA NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
