Lukijalta: Etätyö ei ole lisännyt lounasravintoloiden kysyntää maakunnissa
Etätyö ei luo työpaikkoja muuttotappiokuntiin eikä maaseudulle, kirjoittaa Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksessa (8.12.) käsiteltiin EK:n ja MaRan tilaamaa selvitystä etätyön taloudellisista vaikutuksista lounasravintolapalveluihin, joukkoliikenteeseen ja kiinteistöjen käyttöön. Pääkirjoitus antaa aihetta kommentteihin.
Etätyön vaikutuksista muun muassa tuottavuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin on taitettu peistä julkisuudessa. Keskustelusta on puuttunut näkökulma siitä, miten etätyö vaikuttaa yritysten tavaroiden ja palvelujen kysyntään ja sen myötä myös työllisyyteen ja verotuloihin.
Tätä puutetta paikkaamaan EK ja Mara tilasivat Reinu econilta ja Luonnonvarakeskukselta selvityksen. Selvitys keskittyy lounasravintoloihin, joukkoliikenteeseen ja kiinteistöjen käyttöön. Etätyöstä näille aloille aiheutuvat negatiiviset taloudelliset vaikutukset ovat noin 1,34 miljardia euroa vuodessa.
Selvitys ei ole pääkaupunkikeskeinen toisin kuin pääkirjoitus esittää. Selvitys käsitti koko Suomen. Selvitys kuitenkin osoitti, että etätyön negatiiviset vaikutukset kohdistuvat voimakkaasti etenkin Helsingin ja Tampereen kaltaisiin maakuntakeskuksiin, koska siellä tehdään paljon etätyötä.
Pääkirjoitus toteaa, että selvityksessä sivuutetaan kokonaan etätyön myönteinen vaikutus maakuntien palvelukysyntään. Näin ei ole, vaan selvityksessä haluttiin nimenomaan selvittää, siirtyykö esimerkiksi lounasravintolapalvelujen kysyntää maakuntiin. Näin ei ole.
Jaamme pääkirjoituksen taustalla olevan huolen maaseudun elinvoimasta.
Etätyö ei luo työpaikkoja muuttotappiokuntiin eikä maaseudulle. Työpaikkoja on syntynyt vain isoimpiin kaupunkeihin ja niiden lähikuntiin. Poikkeuksena tästä on Lapin maakunta.
Toisin kuin pääkirjoituksessa todetaan, lisääntynyt vapaa-aika ei ole useiden jäsenkyselyjemme perusteella lisännyt liiketoimintaa muillakaan edustamillamme toimialoilla.
Olen samaa mieltä pääkirjoituksen kanssa siitä, että ravintola-alan heikon kannattavuuden juurisyyt eivät ole etätöissä. Heikon kannattavuuden juurisyyt ovat EU-maiden korkeimpiin lukeutuvissa veroissa ja raskaassa kustannusrakenteessa, jotka ovat omalta osaltaan johtaneet vaimeaan kysyntään.
Veroja ovat korottaneet hallitukset väristä riippumatta. Etätyö on kiistatta vähentänyt lounasravintolapalvelujen kysyntää Suomessa selvityksen osoittamalla tavalla. Vähentynyt kysyntä pääkaupunkiseudulta ei ole siirtynyt kysynnäksi maakuntiin.
Jaamme pääkirjoituksen taustalla olevan huolen maaseudun elinvoimasta. Ravintola-ala tarvitsee erinomaisia kotimaisia elintarvikkeita, esimerkiksi vastuullisesti kotimaassa kasvatettujen eläinten lihaa.
Timo Lappi
toimitusjohtaja
Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





