VIIKON KYSYMYS Pakastaminen suosituinta säilöntää
MT:n viikon kysymyksen perusteella voidaan ounastella, että pakastaminen on selvästi yleisin tapa säilöä talteen marjoja, vihanneksia ja sieniä. Kolmannes ilmoitti käyttävänsä säilöntään useita eri menetelmiä.
Vastauksia kertyi noin 550.
Kommenteista saisi koottua pikaoppaan säilöntään, niin monenlaisia vinkkejä kertyi.
”Kuivaaminen on hyvin varteenotettava vaihtoehto pakastamiselle. Kuivatut elintarvikkeet eivät vie energiaa varastoinnissa”, muistutti Lauri Kumpulainen.
”Punajuurta olen pakastanut raasteena. Kurpitsoista on joskus keitelty pikkelssiä ja nytkin niitä on kasvamassa. Kuivaamista olen kokeillut omenalle ja sellerille, mutta se on jäänyt. Hapansäilöntää olen kokeillut hyvällä menestyksellä: olen tehnyt hapankaaleja, joihin olen lisännyt porkkanaa ja valkosipulia”, kirjoitti Harrikkakuski.
Nimimerkki Harrastan säilömistä listaa: ”Tilliä, persiljaa, papuja ja sieniä pakastan. Viinimarjat keitettiin höyrymehuksi. Mansikat ei kulu pakkasesta, mutta hillo kuluu talven aikana. Vadelmat keitän hilloksi. Omenista tehdään sosetta. Luumuista keitetään niitä hilloja, joihin täytyy hakea A-kaupasta hilloviinaksia ja joita ei anneta lapsille. Pihlajanmarjoista voisi taas yrittää tehdä hilloa; ensimmäisellä kertaa räksä ehti ensin ja viime syksynä marjojen poimimisessa oli kova työ, sillä pihlajiin oli iskenyt tauti.”
S.K. Askolasta täydensi: ”Marjoja pakastin, mehustin ja hillosin. Avomaankurkuista tein maustekurkkuja etikkaliemeen. Kukka- ja parsakaaleja pakastin, tilliä kuivasin. Punajuuret aion keittää, soseuttaa ja pakastaa. Porkkanoita aion pakastaa raasteena sekä keittää ja soseuttaa pienimmät, siitä saa jouluksi porkkanalaatikkoa!”
Entinen nautafarmari säilöö myös monipuolisesti: ”Marjoja tuli pakastettua, omenoista tehdään hilloa ja mehuja kellariin. Hapankaalia teen keräkaalista runsaasti, se on niin helppoa ja halpaa. Porkkanat ja perunat kellariin sellaisenaan. Maissi syödään tuoreeltaan. Hernettä on pakastettu aiemmin, mutta nyt fasaanit ja kyyhkyset hävittivät hernemaan tyystin.”
Myy joutuu soveltamaan nilkan murtuman vuoksi: ”Osa säilönnästäni on nyt kahden tavan kombinaatio, koska en jaksa touhuta mehumaijan ja pullojen pesun kanssa. Pakastin viinimarjat muovikasseissa ja mehustan lokakuussa. Ei tarvinnut lämpimällä vuodenajalla kuumentaa kattiloita ja pulloja, syksyllä niiden hukkalämpöä jo arvostaakin.”
Tämän viikon kysymyksessä selvitetään, millaista haittaa viime viikon runsaat sateet ovat tuottaneet.
KAIJALEENA RUNSTEN
www.maaseuduntulevaisuus.fi
Marjoja
pakastin,
mehustin ja hillosin.
Avomaankurkuista
tein maustekurkkuja etikkaliemeen. Kukka- ja parsa-kaaleja pakastin,
tilliä kuivasin.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
