Opas turvalliseenkasvisten tuotantoon
Kasvisten aiheuttamien ruokamyrkytysten lisääntyminen on antanut pontta Turvallinen kasvistuote -oppaan tekijöille.
He ovat halunneet parantaa tuoreiden kasvisten alkutuotannon turvallisuutta, koska siihen ei kohdistu lakisääteisiä velvoitteita eikä kunnan valvontaviranomaisen käyntejä juuri ole.
Oppaassa käydään läpi keskeiset vaatimukset tuoteturvallisuudelle, opastetaan kasvis- ja kasteluvesinäytteiden otossa ja neuvotaan riskinarvioinnissa.
Puutarha-alalla on käytössään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvioima hyvän käytännön Laatutarha-ohje, jonka tehtävänä on varmistaa puutarhatuotteiden turvallisuus ja tuotannon hyvät toimintatavat.
Turvallinen kasvistuote-opas tukee Laatutarha-ohjeiston ja uuden IP Perussertifiointi kasviksille -standardin vaatimusten täyttämistä muttei toista niiden sisältöä.
Opas on julkatistu Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin raportteja-sarjassa.
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
