Letut maistuvat talvilomalaisille
Ohukaiset ovat parhaimmillaan juuri paistettuina. Anneli-mummon nokkosletut katoavat hetkessä nälkäisten ulkoilijoiden tullessa sisään. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoLetun tai pannukakun lisäkkeet vaihtelevat suolaisesta makeaan. Mansikkahillon ja pakastemarjojen sekoitus on yksi suosikeista. Viikon kohokohtaan varataan lisäksi kermavaahtoa tai sopivasti sulanutta jäätelöä.
Millainen on hyvä pannukakku ja ohukainen?
Yksi paistaa tasaisen, piirasmaisen pannarin. Toinen haluaa rapean ja herkullisesti kumpuilevan lopputuloksen.
Pannukakku voi olla ohut ja läpikypsä. Tai sitten se on paksu ja hiukan taikinamainen keskeltä. Varmaa kuitenkin on, että jokainen pannari on hiukan erilainen.
Lettujen – ja lettupannujen – koko vaihtelee.
Ulkona paistettavat muurikkaletut ovat isoja, ohuita ja pitsimäisiä. Väriltään ohukainen on kauniin ruskean pilkullinen. Kotikeittiössä pienet ohukaiset ovat paksuhkoja. Paistinpannulla syntyy isoja räiskäleitä, jotka sopivat hyvin täytettäväksi.
15 isoa lettua
4 munaa
1 l maitoa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa rasvaseosta, esimerkiksi Oivariini
Paistamiseen
juoksevaa rasvaseosta
Tarjoiluun
sienimuhennosta
hilloa ja sokeroitua marja-survosta
Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito. Vatkaa joukkoon kuivat aineet ja rasva. Anna turvota 15–30 minuuttia.
Paista isoja lettuja paistinpannulla kypsiksi molemmin puolin. Tarjoa sekä suolaista että makeaa lisäkettä.
5 dl pakastettuja suppilo-vahveroita
1 sipuli hienonnettuna
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (2,5 dl) kolmen juuston ruokakermaa
1/2 rkl kirveliä
mustapippuria myllystä
Yhdistä kulhossa munat, maito, kuivat aineet ja sulatettu voi. Anna turvota 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa muhennos.
Hienonna sienet puolikohmeisina ja sipuli. Paista voissa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele sienten päälle jauhot ja sekoita. Kaada kerma ja maito pannulle. Anna kiehua kypsäksi ja kunnes seos on muhennosmaisen paksua. Mausta. Lisää halutessasi suolaa.
Paista isoja ohukaisia molemmin puolin voissa paistinpannulla. Levitä päälle muhennosta ja paprika- tai tomaattiviipaleita ja rullaa.
Vinkki
Korvaa sienet jauhelihalla ja mausta kastike makealla chilikastikkeella.
20 isoa ohukaista
8 dl maitoa
4 munaa
5 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl nokkossosetta tai
1 paketti (75 g) pakaste-pinaattia
50 g voita sulatettuna
Paistamiseen voita
Vatkaa maito ja munat sekaisin. Sekoita joukkoon nokkossose sekä suola. Lisää voisula. Anna turvota vähintään puoli tuntia. Paista taikinasta pannulla suuria ohukaisia.
Tarjoa lisäksi omena- tai puolukkahilloa.
Myös jauheliha- ja sienimuhennos ovat hyviä vaihtoehtoja.
9–12 annosta
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 munaa
50 g voita
Pannulle
25 g voita
Tarjoiluun
mansikkahilloa
mansikkasosetta
vaniljajäätelöä
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ja munat vatkaten maidon joukkoon. Sulata voi ja lisää taikinaan.
Sulata voi uunipannulla ja anna hiukan ruskistua. Kaada taikina pannulle. Paista 225 asteessa 25–30 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi 3 x 3 tai 3 x 4 osaan. Sekoita hilloa ja sulatettua mansikkasurvosta. Tarjoa lisäksi pehmeää vaniljajäätelöä.
noin 40 pientä
5 dl appelsiinitäysmehua
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 munaa
50 g voita
Tarjoiluun
hilloa
kermavaahtoa tai vanilja-jäätelöä
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää mehu, jauhot ja suola. Sekoita lopuksi voi sulatettuna. Anna turvota hetki ja paista pieniä ohukaisia.
Tarjoa lisäksi mansikkahilloa. Jos pakastimessa on raparperia, hauduta sitä sokerilla ja tuoreella inkiväärillä maustetussa vedessä. Lisää jäähtyneenä soseena hillon joukkoon. Lisäksi vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
