Sipulitielläei itketä
PEIPSIJÄRVI, VIRO
Peipsijärven rannalla kasvavat Viron parhaimmat luomusipulit.
”Lähtökohtamme on se, että kaikki tehdään käsityönä”, kertoo sipulinviljelijä Konstantin Avvo.
Hänen maatilansa sijaitsee Kolkjan kylässä Peipsijärven rannalla.
Avvo viljelee 1600-luvulta peräisin olevaa sipulilajiketta.
”Sen hyvä puoli on siinä, että se risteytyy vain vähän muiden sipuleiden kanssa”, hän selostaa.
Sipuli on maultaan happaman makea. Raikkaan makuinen sipuli on muutaman vuoden aikana noussut alueen hittituotteeksi.
Sipulit viljellään 50–70 senttimetrin korkuisissa kohopenkeissä. Kiertoviljelyssä olevat penkit kompostoivat itse itsensä viherlannoitteella. Keinolannoitteita ei käytetä.
”Kolme vuotta sitten käynnistynyt Sipulitie-hanke on antanut nostetta alueemme sipulille ja tehnyt sitä tunnetuksi”, Avvo kertoo.
Peipsin vanhauskovaisten kylissä kymmenien kilometrien matkalla näkee lukuisia tienvarren myyntipöytiä. Ja kiinnostuneita ostajia riittää.
”Tulemme ostamaan tänne aina talven sipulit. Ne vaan ovat niin hyviä, että loppuvat jo tammikuussa”, sanovat tartolaiset ostajat Maire ja Carol. Auton peräkontissa on naisilla jo laatikolliset tomaatteja edellisestä kylästä.
Kasepäässä Jukovien sipulipuodin edessä seisoo suomalainen bussi. Matkaan lähtee kymmeniä kiloja sipulia ja valkosipulia.
”Presidentti Ilveskin on vieraillut meidän sipulikylissä ja itse olen menossa hänen vieraakseen ensi viikolla”, kertoo Avvo ylpeänä.
Suomalainen yrittäjä Marja Korpimäki tarjoaa Alatskivessä sijaitsevassa lähiruokaravintolassaan Apollo Belvederessä alueen sipuleita ja muita luomuherkkuja.
”Laatu on erinomainen”, hän kehuu.
KRISTIINA HURMERINTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
