Ruuantuotanto niukilla kehitysohjelmissa
Pientilat tuottavat neljä viidesosaa kehitysmaiden ruuasta, ja ne tarvitsisivat tukea pystyäkseen ruokkimaan kasvavan väestön, osoittaa YK-järjestöjen raportti.Maatalouden osuus kehitysavusta on junnannut kaksi vuosikymmentä viiden prosentin tuntumassa.”Meillä kaikilla on oikeus ruokaan. Tulevaisuudessa joudumme miettimään yhä useammin myös, kenelle haluamme antaa oikeuden tuottaa sitä”, toteaa koordinaattori Tiina Huvio viitaten isoihin tehoviljelmiin, joita perustetaan kehitysmaihin ruuan korkean hinnan vetämänä.
Huvio työskentelee suomalaisten maaseudun järjestöjen kehitysohjelmassa, FFD:ssä.
Suomen kehitysyhteistyössä maaseudun tarpeiden ymmärrys on hänen mukaansa suhteellisen hyvä, mutta täsmentämistäkin on.
”Huomio keskittyy ruokaturvaan, minkä voi ymmärtää kovin eri tavoin. Puhutaan jakelun ongelmista, hävikistä tai siitä, että syödään liikaa lihaa.”
”Erityisesti Afrikassa kysymys on kuitenkin siitä, onnistuuko viljelijä tuottamaan tarpeeksi ruokkiakseen perheensä koko vuoden.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


