Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vehnästä pääsiäispöytään

    Pääsiäispöydän rahkapiirakka voi olla iso piirakka, jota koristaa taikinauhoista tehty ristikko, tai pikkupullista tehty annospiirakka. Tällä kertaa rahkatäyte rullataan taikinalevyn sisään. Rullasta leikatut palat kypsyvät toisiinsa kiinni bostonpullan tapaan.

    Kuten monissa suosituissa leivonnaissa, rahkapiirakkaankin on erilaisia mieltymyksiä. Esimerkiksi rusinat herättävät keskustelua. Toisten mielestä ne kuuluvat ehdottomasti rahkapiirakkaan, toiset haluavat piirakkansa ilman rusinoita.

    Kompromissina voi levittää piirakan toiseen puoleen rusinoita ja jättää toisen ilman.

    Ison rahkapiirakan vaihtoehto on annospiirakat: pullataikinasta leivotut reilun kokoiset pikkupullat. Kohottamisen jälkeen niihin painetaan lasin pohjalla syvennys, voidellaan munalla ja täytetään. Pullataikinan voit korvata myös valmiilla pakastemurotaikinalla.

    2–3 kpl

    50 g voita

    1 rkl kardemummaa

    5 dl maitoa

    50 g hiivaa

    2 munaa

    2 dl sokeria

    2 tl suolaa

    noin 16 dl (n. 1 kg) vehnä-jauhoja

    100–150 grammaa voita

    Voiteluun munaa

    Pinnalle raesokeria/hienoa sokeria, mantelilastuja

    Sulata voi (50 g) ja kiehauta kardemumma voisulassa. Lisää maito. Kokeile, että seos on kädenlämpöistä ja liuota siihen hiiva. Lisää munat, sokeri ja suola sekä osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen lopun voin kanssa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

    Leivo taikinasta 2–3 pitkoa. Voitele kohonneet leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai hienoa sokeria sekä mantelilastuja. Paista pitkoja 200 asteessa 20–30 minuuttia.

    Jos teet pikkupullia, paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    24 palaa

    2 1/2 dl maitoa

    25 g hiivaa

    1 dl sokeria

    1/2 tl suolaa

    1/2 rkl kardemummaa

    75 g voita sulatettuna

    noin 8 dl vehnäjauhoja

    Täyte

    500 g maitorahkaa

    2 dl kevytkermaa

    2 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    3 rkl sitruunamehua

    1 dl rusinoita

    (1 rasia sukaattia)

    Voiteluun munaa

    Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot ja voisula taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

    Ota taikinasta 3/4 ja kauli se uunipannun kokoiseksi. Nosta levy uunipannulle leivinpaperin päälle. Anna kohota.

    Kauli loppu taikina ohueksi levyksi piirakan päälle tulevaa ristikkoa varten. Leikkaa levy leivinpyörällä kapeiksi nauhoiksi.

    Sekoita täytteen ainekset ja levitä pohjalle. Voitele nauhat ja nosta ristikoksi täytteen päälle.

    Käännä pohjataikinan reunat hiukan ylös ja voitele munalla. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

    1 iso pulla tai 2 pienempää

    1 annos perinteisen

    rahkapiirakan taikinaa

    Täyte

    1 prk (à 200 g) sitruunarahkaa

    1 dl kuohukermaa

    2 rkl sokeria

    1 muna

    2 rkl perunajauhoja

    1 dl rusinoita

    Voiteluun munaa

    Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, 30 x 50 cm.

    Vaahdota kerma ja sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin. Levitä täyte levylle. Jätä toiselta pitkältä sivulta hiukan tyhjää, sillä täyte kulkee rullatessa eteenpäin.

    Kääri löysälle rullalle ja leikkaa 14–15 palaa.

    Nostele palat yhteen voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan tai kahteen pienempään leikkauspinta ylöspäin. Jätä hiukan tilaa kohoamista varten.

    Voitele kohonnut bostonpulla munalla ja paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

    noin 30 pullaa

    50 g hiivaa

    5 dl appelsiinitäysmehua

    2 munaa

    2 dl sokeria

    2 tl suolaa

    noin 16 dl (noin 1 kg) vehnäjauhoja

    150 g voita

    Täyte

    1 rasia (200 g) sitruuna-tuorejuustoa

    1 1/2 dl tomusokeria

    1 tl sitruunankuorta

    Päälle mantelilastuja

    Kuorrutus

    3 dl tomusokeria

    2-3 rkl sitruunamehua

    sitruunankuoriraastetta

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen mehuun. Lisää munat, sokeri, suola ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.

    Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä voi.

    Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

    Notkista tuorejuusto sekoittamalla. Siivilöi joukkoon tomusokeri. Lisää hienoksi raastettua sitruunankuorta.

    Kauli taikina kahdeksi levyksi ja levitä täyte levyjen pinnalle. Rullaa pitkältä sivulta. Nipistä reuna hyvin kiinni. Leikkaa kumpikin rulla noin 15 palaan. Siirrä muffinivuokiin ja kohota.

    Voitele munalla, ripottele pinnalle mantelilastuja ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Sekoita tomusokeriin vähitellen sitruunamehua. Värjää hyvin hienoksi raastetulla sitruunankuorella.

    Valuta haarukalla kuorrutusta jäähtyneiden pullien päälle.

    3 kpl

    1 annos isoäidin pitkotaikinaa

    Täyte

    2 rasiaa (200 g) mango-tuorejuustoa

    1 1/2 dl tomusokeria

    1 rkl sitruunamehua

    Voiteluun munaa

    Pinnalle raesokeria

    Kauli kohonneesta taikinasta kolme pitkulaista levyä (noin 55 x 25 cm).

    Sekoita täytteen ainekset tasaisesti. Levitä täyte pohjalevyille, jätä yläreunasta 5–6 senttimetriä ilman täytettä. Kääri rullaksi kuten kääretorttu. Nipistele reuna hyvin kiinni.Muotoile pellille leivinpaperin päälle pyöreäksi kranssiksi. Sauma jää rullan alapuolelle. Kohota.

    Leikkaa rullien pintaan keskelle viillot ja käännä leikattuja kärkiä vuoroin vastakkaisiin suuntiin. Voitele ja ripota pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 18 minuuttia.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF