Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tervetuloa leikkimökin kesäkutsuille

    Rasmus viimeistelee kääretorttuleivokset mansikanlehdillä. Kohta vieraat voivat saapua. Jaana Kankaanpää
    Rasmus viimeistelee kääretorttuleivokset mansikanlehdillä. Kohta vieraat voivat saapua. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Leikkimökin pöytään katetaan vanhempien avustuksella valmistettuja leivonnaisia. Tällä hetkellä jatkuu vielä mansikkakausi, joten niitä löytyy sekä kääretortusta sekä jäätelöannoksesta.

    Whoopiet ovat lähtöisin Amerikasta. Ne ovat tavallaan kuin makeita pikkusämpylöitä. Ulkonäkö tosin muistuttaa täytettyä pikkuleipää. Taikina on huomattavasti kevyempi kuin pikkuleipien murotaikina. Täytteenä voi olla jäätelöä ja marjoja tai hilloa, mutta yleisimmin käytetään rahkaa ja tuorejuustoja.

    Kesälläkin maistuu suolainen välipala. Lapsen on helppo koota valmiiksi pilkotuista aineksista suolaisia tikkupaloja. Mökkisiilin piikit katoavatkin nopeasti kaalinpäästä nälkäisiin suihin.

    Juomaksi varataan esimerkiksi sokeroimatonta omenatäysmehua. Mehun voi vielä laimentaa vedellä. Kuumana kesäpäivänä kannattaa huolehtia niin lasten kuin aikuistenkin riittävästä nesteen saannista. Vesi on hyvä janonsammuttaja. Sen joukkoon voi laittaa sitruunaviipaleita, mansikanlohkoja tai sitruunamelissan lehtiä raikastamaan makua.

    noin 25 kpl

    100 g voita

    1 1/4 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    1/4 tl suolaa

    2 munaa

    1 prk (200 g) lime-valkosuklaarahkaa

    4 dl vehnäjauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    Täyte

    1 dl kuohukermaa

    1 prk (200 g) lime-valkosuklaa tai kuningatarrahkaa

    1 rkl tomusokeria

    2 dl vadelmia

    Pinnalle

    tomusokeria

    Vaahdota pehmeä voi, sokerit ja suola. Vatkaa joukkoon munat. Lisää rahka. Sekoita joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos kevyesti nostellen. Älä vaivaa.

    Pursota taikinasta noin 50 kpl nokareita (halkaisija noin kolme senttimetriä) leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä väliin tilaa. Paina pintaa jauhotetulla sormella tai lusikalla matalammaksi.

    Paista 175 asteessa uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä.

    Täytä whoopiet juuri ennen tarjoilua. Vaahdota täytteen kerma. Vatkaa joukkoon rahka ja tomusokeri. Laita täytettä ja vadelmia kahden leivonnaispalan väliin.

    Koristele siivilöimällä päälle tomusokeria.

    16 annosta

    4 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    1 dl vehnäjauhoja

    1/2 dl perunajauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Kostutus

    1/2 dl maitoa

    Täyte

    2 dl mansikkahilloa

    2 dl mansikoita

    Pinnalle

    2 dl kuohukermaa

    2 rkl sokeria

    tuoreita mansikoita

    sitruunamelissan- tai mansikanlehtiä

    Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa levy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota pohjapaperi. Kostuta levyn reunat maidolla.

    Sekoita mansikkahillo ja survotut mansikat. Levitä seos torttupohjalle ja kääri rullalle pidemmältä sivulta.

    Leikkaa kahdeksaan osaan. Leikkaa palat kulmittain kolmioiksi. Koristele palat sokerilla maustetulla kermavaahdolla, mansikoilla sekä mansikanlehdillä.

    noin 20 annosta

    Pohja

    4 munaa

    2 dl sokeria

    1 1/4 dl ruisjauhoja

    1/2 dl perunajauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    Täyte ja päällys

    2 liivatelehteä

    3 dl mustikoita

    1 dl sokeria

    1 1/2 dl kuohukermaa

    1 prk (200 g) vaniljarahkaa

    Koristeluun nonparelleja

    Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun.

    Paista 225 asteessa 6–7 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi. Anna pohjan jäähtyä.

    Liota liivatelehtiä viisi minuuttia kylmässä vedessä. Soseuta mustikat. Mausta sose sokerilla. Kuumenna 1/2 dl soseesta. Liuota siihen liivatelehdet. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon marjasose, rahka ja liivateseos. Tarkista makeus.

    Jaa kääretorttulevy puoliksi. Levitä puolet täytteestä toiselle puolikkaalle. Nosta toinen puolikas päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Levitä loppu täyte pintaan. Anna hyytyä ja jaa 20 leivokseksi. Koristele nonparelleilla.

    15 kpl

    5 dl vehnäjauhoja

    1 rkl leivinjauhetta

    1/2 dl aurinkokuivattua tomaattia

    1/2 dl tuoretta basilikaa

    1/4 vihreää paprikaa

    1/4 tl mustapippuria

    1/4 tl suolaa

    3 munaa

    1 prk (2,5dl) sinihomejuuston makuista ruokakermaa

    Sekoita jauhot, leivinjauhe, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, basilika ja paprika pienen pieninä kuutioina keskenään. Lisää mustapippuri, suola, munat ja ruokakerma joukkoon.

    Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Lusikoi taikina voideltuihin pieniin leivos- tai muffinivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 17 minuuttia. Tarjoa jäähtyneinä.

    varaa jokaiselle 5–8 piikkiä

    puolikas keskikokoisesta kesäkaalista

    Piikkeihin

    kermajuustoa

    nakkeja (ilman nitriittiä

    valmistettuja)

    pieniä lihapullia

    mansikoita

    kirsikkatomaatteja

    kurkkua

    paprikaa

    cocktail- tai pitkiä hammastikkuja

    Leikkaa juusto kuutioiksi. Pilko nakit suupaloiksi. Suikaloi kurkku ja paprika.

    Pujota vuorotellen aineksia tikkuihin ja paina tikut kesäkaaliin.

    2 annosta

    1/2 dl mansikkasurvosta

    1 rkl sokeria

    vaniljajäätelöä

    1 persikanpuolikas

    2 vohvelikeksiä

    Mausta mansikkasurvos sokerilla ja laita annoskulhojen pohjalle.

    Nosta päälle jäätelöpalat. Viipaloi persikanpuolikas ja laita annosten päälle.

    Halkaise vohvelit ja nosta pystyyn koristeeksi.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF