Olut saa pian limsan kuplimaan
Sinebrychoff alkaa kierrättää oluen käymisessä syntyvää hiilidioksidia takaisin tuotantoon tänä kesänä. Jatkossa oluen käymisessä syntyvää hiilidioksidia käytetään virvoitusjuomien hiilihapotukseen.
Sinerbrycoffin panimo Keravalla otti käyttöön hiilidioksidin keräyslaitteiston. Kuva: Ville-Petteri MäättäSinebrychoffin panimon tavoitteena on kerätä uudella laitteistolla jopa 6 000–7 000 tonnia hiilidioksidia vuosittain. Vastaava Eco2Brew-laitteisto on ollut jo pari vuotta käytössä emoyhtiö Carlsbergin panimolla Tanskassa.
Panimomestari Tapani Kangas-Heiska kertoo, että tavoitteena on saada talteen kaikki käymisessä syntyvä hiilidioksidi. Tähän asti se on päästetty kaasuna ilmaan.
Käymisessä syntyvä hiilidioksidi nesteytetään ja pestään ennen sen varastoimista. Juomien hiilihapotusta varten nestemäinen hiilidioksidi höyrystetään takaisin kaasuksi.
Kuluttaja ei Rannan mukaan huomaa maussa eroa. Käymisvaiheessa kerätty hiilidioksidi ei poikkea laadultaan ostetusta hiilidioksidista, hän vakuuttaa.
Sinebrychoffin panimolla kuluu hiilidioksidia vuosittain noin 9 000 tonnia. Tähän asti se on ostettu panimon ulkopuolelta. Nyt kustannukset olivat kohdillaan ja hiilidioksidin talteenottoon oli kannattavaa investoida, tuotantojohtaja Bo Ranta kertoo. Laitteistoon investointi tuli hänen mukaansa halvemmaksi kuin hiilidioksidin ostaminen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

