Ympäristö

Videolla 900 kilometrin matka halki Suomen talven: Katso, kuinka neljän kuukauden marraskuu vaihtui lumisiin maisemiin vasta Pellon ja Kolarin rajalla

Eteläsuomalaisella oli 900 kilometrin matka talveen
Pirjo Loiskekoski
Maaseudun Tulevaisuuden hyvinkääläinen toimitussihteeri Pirjo Loiskekoski lähti talvilomalla etsimään talvea Kolarista.

Maaseudun Tulevaisuuden toimitussihteeri Pirjo Loiskekoski asensi GoPro-kameran autonsa kojelaudalle, kun hän lähti kotoaan Hyvinkäältä ajamaan Kolarin Ylläkselle talvilomaa viettämään.

Kotipihalla Hyvinkäällä oli viime perjantaina lähes keväistä. Ensimmäiset sipulikukat olivat nupuillaan.

150 kilometrin ajon jälkeen lunta oli näkynyt lähinnä pieninä likaisina läikkinä siellä täällä.

Tilanne ei juuri kohentunut Jyväskylässä, Viitasaarella, Tyrnävällä, Oulussa eikä vielä Iissäkään.

Välillä näkyvissä oli enemmän valkoista, välillä vähemmän, mutta oikeaa lumista talvimaisemaa ei silmien eteen avautunut.

Tunnelmaan vaikutti sekin, että ajopäiväksi sattui lumia sulattanut sadepäivä. Tie oli märkä ja siitä lensi likaista loskavettä tienviereen.

Matka jatkui seuraavana päivänä lauantaina. Tie oli edellispäivän sateen jälkeen yhä märkä, mutta Tornion jälkeen maisema muuttui vähitellen valkoisemmaksi.

Kuitenkin vasta Pellon ja Kolarin rajalla tuli sellainen olo, että nyt saavuttiin talveen. Myös aurinko näyttäytyi pilven takaa.

Perillä Kolarissa lunta olikin sitten enemmän kuin moniin vuosiin tähän aikaan talvesta.

Loma-asuntojen pihoilla oli melkein talon korkuisia lumivalleja. Mielessä kävi, mihin ihmeeseen laitetaan ne lumet, jotka tulevina viikkoina satavat.

Jukka Pasonen
Ajomatka kartalla.
Lue lisää