Ympäristö

Ministeriö kannustaa suomalaisia hotellinomistajiksi – Pihojen ja luonnon hyönteishotellit ehkäisevät ruokakriisiä

Ruokakasvit kärsivät ilman pölyttäjäpistiäisiä, jotka taas vähenevät ilman sopivia majapaikkoja.
Jarno Mela
Hyönteistutkija Reima Leinonen havainnollisti viime elokuussa MT:n lukijoille, miten paras hyönteispönttö kootaan. Linkki juttuun on tämän jutun lopussa.

Pölyttäjähyönteiset tarvitsevat yhä enemmän ihmisten apua löytääkseen itselleen lisääntymiseen ja talvehtimiseen tarvitsemiaan pesäkoloja. Jos sopivia pesäkoloja ei löydy, hyönteiskato voi johtaa ruokakriisiin.

"Jos meillä ei ole pölyttäjiä, lautasiltamme katoavat pian tutut marjat ja muut ruokakasvit”, korostaa maa- ja metsätalousministerin kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Jo nyt maailmalla on todettu pölyttäjähyönteisten uhkaavasti vähentyneen. Hyönteisten luontaista elintilaa kaventavat niin ilmastonmuutos kuin kaupungistuminenkin.

Kuka tahansa voi parantaa pölyttäjäpistiäisten elinoloja helpolla konstilla: askartelemalla yksinkertaisen hyönteishotellin ja sijoittamalla niitä sopiviin paikkoihin esimerkiksi pihalla tai metsän reunassa.

”Ihmisten rakentamia keinopesiä eli hyönteishotelleja tarvitaan, koska pölyttäjähyönteisten luontaiset elinpaikat käyvät vuosi vuodelta harvinaisemmiksi. Jos nämä pörriäiset eivät löydä pesimiskoloja, pölyttäjäkanta vähenee uhkaavasti", Husu-Kallio toteaa.

Hyönteiskadon torjumiseksi maa- ja metsätalousministeriö kannustaa ihmisiä pesäkolojen nikkaroimiseen käynnistämällä erityisen Hyönteishotellit2020-kampanjan.

Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta.

Oman hyönteishotellinsa voi rekisteröidä Ylen sivuilla olevaan Pelasta pörriäinen -hankkeen avaamaan hyönteishotellikarttaan. Sivulla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.

Hyönteishotellinpitäjäksi ryhtyminen on helppoa ja edullista, Husu-Kallio rohkaisee.

”Hotelli syntyy vaikkapa korsilla täytetystä maitopurkista tai rei’itetystä puupökkelöstä. Pölyttäjien elinolosuhteita voi auttaa myös jättämällä osan pihanurmikosta ajamatta.”

MMM:n Hyönteishotellit2020-kampanjan sivuilla on vinkkejä oman hotellin pystyttämiseen. Ministeriö myös kannustaa jakamaan kuvia omasta hotellistaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #hyönteishotellit2020, #pelastapörriäinen ja @hyonteishotellit2020.

”Hotellinpitäjäksi ryhtyminen on käytännön ympäristöteko. Lisäksi sitä voi ajatella oman navan kautta: hotellin avaamalla voin edesauttaa, että lautaseltani löytyy jatkossakin marjapuuroa ja mansikkaista hilloa", Husu-Kallio kannustaa.

"Hyönteishotelleita kaivataan niin maaseudulle kuin kaupunkeihinkin.”

Ministeriö muistuttaa, ettei hyönteishotelleja voi pystyttää sen enempää naapurin tontille kuin yleisille viheralueille tai puistoihin. Hyönteishotelleja saa sijoittaa vain omistamalleen maalle.

Kampanjassa on maa- ja metsätalousministeriön ohella mukana Kainuun ely-keskus, Helsingin kaupunki, Korkeasaaren eläintarha, Luonnonvarakeskus, Maa- ja kotitalousnaiset, Metsähallitus, Metsäteollisuus, Ruokavirasto, Steinerkasvatuksen liitto, Suomen 4H-liitto, Suomen Kauppapuutarhaliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Partiolaiset, Yhteismaa ry, Yle Luonto ja ympäristöministeriö.

MMM:n hyönteishotelliohjeet löytyvät täältä.

Ylen hyönteishotellikarttaan pääset tästä.

Lue lisää:

Hyönteispönttö auttaa pölyttäjiä lisääntymään – nyt on oikea hetki kerätä siihen ainekset luonnosta

Lue lisää

Video: Kimalainen pelaa palloa – metsän tärkein pölyttäjä paljastui hämmästyttävän älykkääksi

Kausityöläisiltä löydetty rajalla muutama positiivinen näyte, mutta ketään ei ole käännytetty – Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Ei mikään yllätys"

Jokainen kiviaita ja kiviröykkiö, pientareen pajukko ja valtaojan heinäiset pientareet ovat tärkeitä: ne elättävät monipuolisen eläin- ja kasvilajiston

Nyt kannattaa suunnitella, millainen kimalaisten ja muiden pörriäisten kesä on pihallasi