Ympäristö

Oikeuskansleri: korona korostaa kansalaisten ympäristöoikeuksia ja voi lisätä väljän asumisen kysyntää – "Yhdyskuntasuunnittelijat eivät päätä puolestamme elämäntavoistamme"

Korona voi lisätä pienten kaupunkien houkuttelevuutta. Pandemia korostaa myös vesihuollon sekä ruokaturvan merkitystä.
Hanne Manelius
Koronan myötä kansalaisten ympäristöterveyden merkitys korostuu. Myös asuinympäristön väljyys voi nousta merkitykselliseksi tekijäksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan oikeusjärjestyksessä on käynnissä merkittävä muutos, jossa ympäristölliseen, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen kestävyyteen sekä tulevien sukupolvien oikeuksiin liittyvät seikat saavat aiempaa enemmän painoarvoa.

Koronapandemian valossa monet itsestään selvinä pidetyt asiat nousevat uuteen arvoon. Pöysti ennakoi, että koronan jälkeen ympäristöterveyden, vesihuollon sekä ruokaturvan merkitys korostuu.

Myös asuinympäristön väljyys voi nousta merkitykselliseksi tekijäksi.

"On vielä liian aikaista sanoa, muuttuuko kaupungistumisen megatrendi. Ei ehkä muutu, mutta kaupunkia koskevat odotukset ja kaupunki tilana muuttuu. Myös pienempien kaupunkien houkuttelevuus voi kasvaa", Pöysti arvioi Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemiikki-lehdessä.

Pandemian jälkeen myös sote-uudistuksessa kiinnitetään varmasti enemmän huomiota laatuun, systeemitasoiseen toimivuuteen ja häiriönsietokykyyn, eikä pelkästään kustannuksiin.

Pöysti sanoo, että näiden vaatimusten edessä monien kuntien ja kuntayhtymien talous- ja henkilöstöresurssit tulevat vastaan. Kriisitilanteita kestävä terveydenhuoltojärjestelmä on pääosin maakuntatasoinen.

Perustuslain 20 §:n mukaisessa ympäristöperusoikeudessa säädetään kansalaisen oikeudesta terveelliseen ympäristöön ja mahdollisuudesta vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

"Ei siis ole niin, että yhdyskuntasuunnittelijat päättävät puolestamme elämäntavoistamme ja yhteisöistämme", Pöysti painottaa.

Oikeuskansleri uskoo, että ympäristöoikeuden kysymykset nousevat keskusteluun eduskunnassa vielä tämän vuoden aikana.

Lue koko juttu täältä.

Lue lisää

Euroopan kuluttajakeskukset varoittavat lennonvaraussivustoista – kuluttajaongelmat korostuneet korona-aikana

Belgiassa, Venäjällä ja Ukrainassa rikottiin koronatartuntojen ennätyksiä

IFK Mariehamnin uudet tartunnat saivat puhelimen tuuttaamaan varattua

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta