Ympäristö

Tukes varoittaa: Älä tilaa hyttyskarkottimeen myrkkytyynyjä ulkomailta

Tyynyt sisältävät sekä ihmisille että ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Ainoastaan Tukesin hyväksymien tyynyjen käyttö on sallittua Suomessa.
Pekka Fali
Tukes muistuttaa, että hyttyskarkottimien myrkkytyynyt sisältävät ihmisille ja ympäristölle haitallisia aineita. Karkottimissa tulee käyttää ainoastaan hyväksyttyjä tyynyjä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa Facebook-sivuillaan, hyttyskarkottimissa saa käyttää Suomessa ainoastaan sen hyväksymiä myrkkyainetyynyjä.

Myrkkytyynyjen tehoaineena on ihmisille ja ympäristölle haitallisia biosideja, joita säädellään Suomen lainsäädännössä tarkasti. Ulkomailta tilattavat tyynyt eivät välttämättä ole Tukesin hyväksymiä tai tarkastamia.

Suomessa hyväksyttyjen myrkkytyynyjen listalla on kolme tuotetta, joiden vaikuttavana aineena on d-alletriini tai pralletriini. Ne ovat Thermacell hyttystorjuntamatto, Thermacell Anti Mosquito II sekä Hyttyskarkotin tyyny.

Tukes huomauttaa myös, että Tulli valvoo Suomeen tuotavia tavaroita koskevien rajoituksien ja kieltojen noudattamista, ja ottaa kielletyt tuotteet haltuun.

Myrkkytyynyyn perustuvaa karkotinta käyttäessä käyttöohjeita kannattaa muutenkin noudattaa tarkoin.

Lue lisää:

Ovatko myrkkytyynyjä höyryttävät hyttyskarkottimet turvallisia? – Oikein käytettynä ovat, vastaa asiantuntija

Lue lisää

Lemmikinomistaja, vältä jyrsijämyrkkyjä! Useat kissat saaneet myrkytyksen hiiriä syötyään

MTV: Tukesin kaivosasiantuntija vangittiin epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Vakavia virheitä aurinkosähkön tee se itse -asennuksissa – Tukes varoittaa: jätä asennus ammattilaisille

Tukes kehottaa välttämään muurahaismyrkkyjen käyttöä – voi tappaa pölyttäjiä