Ympäristö

"Tiekartan toimet eivät tällä toteudu", asiantuntijan mukaan siirtymä ilmastoviisaaseen tuotantoon vaatii EU-rahan lisäksi kansallista tukea

MTK:n julkaisemassa tuoreessa ilmastotiekartassa toimien hinnaksi arvioitiin 3–5 miljardia vuoteen 2050 mennessä.
Johannes Tervo
Energiaturpeesta luopumiseen kaivataan siirtymäkauden tukea.

EU:n tuore rahoituspaketti ei yksin riitä kattamaan MTK:n ilmastotiekartan vaatimia toimia, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Lehtonen sanoo.

"Lisäksi tarvitaan kansallista rahoitusta. Nyt tarvitaan suunnitelma siitä, mitä toimia milläkin välineillä rahoitetaan."

Rahoituksen yksityiskohdat ovat toistaiseksi avoimia. Lehtosen mukaan esimerkiksi biokaasutuotannon ylösajo on todennäköisesti kansallista rahoitusta vaativa toimi. EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) puolestaan sopisi esimerkiksi energiaturpeen käytön lopettamiseen.

Lehtonen huomauttaa, että myös muut maaseutuelinkeinot voisivat olla JTF-rahaston piirissä. Esimerkiksi omavaraisen ruuantuotannon turvaaminen on hänen mukaansa suunniteltava ilmaston kannalta kestävästi.

"Ei turvemaata viljeleville voi vain sanoa, että ajakaa tuotantonne alas ja äkkiä. On tärkeää antaa viljelijöille tukea ja vastaantuloa siirtymäkauden aikana."

Kansallisten tukitoimien vaatima rahoitus on toistaiseksi epäselvä. MTK:n tiekartassa ilmastotoimien arvioitiin maksavan 3–5 miljardia euroa vuoteen 2050 mennessä. Lehtosen mukaan EU:n kehitysrahat ovat siirtymäkaudelle joka tapauksessa tervetulleita. Niiden avulla tuotantoa on mahdollista viedä ilmastoviisaaseen suuntaan.

Lue lisää:

Hiiliviisaaseen viljelyyn tarvitaan kannusteita: "Nyt ongelmana on ohjauskeinoruljanssi"

MTK:n ilmastotiekartassa lähdetään ruokavalion muuttamisen sijaan maaperä edellä – "Tehtiin miten tahansa niin maaperän päästöjä täytyy vähentää"

Lue lisää

Eero Heinäluoma kolumnissaan: Donald Trumpin asettamaa yksinvaltaisuuden esimerkkiä on varottava

Aurinkoa jäljittelevä fuusiovoimala saamassa viisi miljardia EU-rahaa

Britannian ja EU:n kauppasopimus sai kuningattaren hyväksynnän ja lainvoiman

Brittiparlamentti käsittelee EU-kauppasopimusta, Brysselissä jo allekirjoitettiin