Kalastus ja hylkeet runtelevat Tornionjoen lohia – kalastusoppaan törkeäksi pyyntimuodoksi kutsuma punttiperhostelu haavoittaa kaloja - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Kalastus ja hylkeet runtelevat Tornionjoen lohia – kalastusoppaan törkeäksi pyyntimuodoksi kutsuma punttiperhostelu haavoittaa kaloja

Tornion-Muonionjoella haavoittuneet lohet ovat vaurioituneet kalastajien ja hylkeiden käsittelyssä. Zombielohet ovat toistaiseksi arvoitus tutkijoille.
Kari Lindholm
Hylkeiden lisäksi kalastus on merkittävässä roolissa Tornio-Muonionjokeen nousevien lohien haavoittajana sekä merellä että joella. Kuvassa kalastavat punttiperhostajat Matkakosken Suomen puoleisella rannalla.

Vailla päämäärää uiskentelevia lohia sekä haavoittuneita ja kuolleita lohia havaittiin Tornion-Muonionjoella ensi kerran kesällä 2014, eikä ilmiölle näy loppua. Ruokaviraston mukaan suuri osa nousulohien haavoista on syntyhistorialtaan mekaanisia.

Seisovat pyydykset ja vapakalastusvälineet todennäköisesti vioittavat lohia helposti, kun ne päästetään vapaaksi pyydyksistä tai kun ne pääsevät irti vapakalastajien vieheistä, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.

”Osa haavoista on hylkeiden tekemiä purema- ja kynsimishaavoja. Joessa niihin iskee herkästi vesihome, ja tästä seuraa kalan kuolema”, Ruokaviraston tutkimusprofessori Perttu Koski kertoo Yleisradion haastattelussa. Koski ilmoitti olevansa estynyt Maaseudun Tulevaisuuden haastatteluun lomansa takia.

Tornion-Muonionjokiseuraan kuuluva iktyonomi Pekka Oinonen Torniosta on seurannut joen alajuoksun koskilla tapahtuvaa lohen rannalta pyyntiä jo reilut parikymmentä vuotta.

Oinonen on huolestunut siitä, että huomattava määrä nousulohia joutuu tartutetuksi ulkopuolelta ja myös haavoittuu, kun kalastusmuotona on Tornionjoella kansanhuviksi yleistynyt punttiperhostelu.

Menetelmässä virvelillä koskeen heitetty putkiperho upotetaan pohjaan lyijypainon avulla, jolloin pyydys syöksyy virtauksen mukana alavirtaan.

Kun koskien parhaita lepomonttuja perataan satojen punttikalastajien voimin läpi kesän, saldona voi olla jopa tuhansia haavoittuneita lohia. Joukkoon mahtuu myös erittäin uhanalaisiksi luokiteltuja meritaimenia.

"Kalastaja siinä ottaa, eikä lohi. Punttiperhostelun tehosta kertoo sekin, että kalaa saadaan, vaikka veden lämpötila on 22 astetta. Näin lämpimässä vedessä lohensoutajat jäävät vaille saalista. Pohjaan jäävät lyijypainot ovat ympäristölle myrkyllisiä", Oinonen jyrähtää.

Hän muistuttaa, että kalastuslaki kieltää menetelmät, joissa kala tartutetaan ulkoa päin.

"Moniin kalastajiin on tarttunut ahneus, kun lohia otetaan keinoja kaihtamatta. Valvonta on hyvin vähäistä.”

Torniolainen kalastusopas Juhani Leutola luonnehtii punttiperhostelua törkeäksi pyyntimuodoksi.

”Tänne ei ole muodostunut normaalia kalastuskulttuuria. Lohta ei kalastettu joella vuosikymmeniin, kun se oli lähellä sukupuuttoa.”

Maa- ja metsätalousministeriö esitti punttiperhostelun kieltämistä Tornionjoella, mutta menetelmää suosivat ruotsalaiset torppasivat aloitteen. Kalakuolemien rajoittamiseksi Leutola esittää kaikkien lohta vaurioittavien menetelmien kieltämistä.

”Valtaosa Itämeren altaan lohista syntyy Tornion-Muonionjoessa. Arvokkaita kutukaloja ei ole varaa menettää.”

Lohitutkimusta jatketaan rajajoella tänä kesänä suomalais-ruotsalaisena hankkeena. Selvityksen kohteena ovat muun muassa huonokuntoisilta vaikuttavat ”zombielohet”, jotka polskivat pinnassa vailla päämäärää. Nousuhalukkuuden selvittämiseksi lohia merkitään radiolähettimillä, lisäksi niistä otetaan näytteitä.

Ruokavirasto arvioi aiemmin, että lohikuolemien taustalla olisi B1-vitamiinin puutos, mutta tämä epäily on kumottu viimeisimmissä tutkimuksissa samoin kuin bakteerien ja virusten aiheuttamat kalataudit.

Ruotsin eläinlääketieteen laitos arvioi lohikuolemien syyksi ympäristömyrkkyjä, mutta niiden osuutta ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan.

Lue lisää

Kunnat voisivat palkata hylkeenmetsästäjiä

Suomeen istutetaan tänä vuonna 129 000 gramman painoista ankeriaanpoikasta

Lähes joka kolmas suomalainen harrastaa kalastusta – muista ennen kalaan lähtöä nämä

Lohen istutus Ounasjokeen masentaa