Suomesta löydettiin uusi, vakava citykanien virustauti – voi tarttua myös lemmikkikaneihin - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Suomesta löydettiin uusi, vakava citykanien virustauti – voi tarttua myös lemmikkikaneihin

Virus aiheuttaa kaneille vakavia oireita, kuten silmäluomien tulehdusta, pään turvotusta ja nahkaan muodostuvia patteja.
Markku Vuorikari
Villit kaniinit eli niin sanotut citykanit ovat yleisiä pääkaupunkiseudulla. Arkistokuva.

Ruokavirasto tiedottaa, että villikaniinista eli niin sanotusta citykanista on löydetty viruksen aiheuttama eläintauti myksomatoosi. Tautia ei ole havaittu Suomessa aiemmin, vaikka se on maailmalla yleinen.

Virus löydettiin Espoosta löytyneestä kuolleesta citykanista. Se tarttuu Ruokaviraston mukaan myös kesykaneihin.

Myksomatoosi on vakava sairaus, jonka oireita ovat muun muassa silmäluomien märkivä tulehdus, pään turvotus sekä nahkaan muodostuvat patit.

Taudin kuolleisuus on erittäin korkea ja se saattaa tarttua rusakkoihin ja metsäjäniksiin. Se ei kuitenkaan tartu ihmisiin tai muihin eläimiin.

Virus leviää Ruokaviraston mukaan kaniinien kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, etenkin hyttysten mukana.

Tautia vastaan on olemassa rokote kotieläiminä pidettäville kaniineille. Ruokavirasto kuitenkin tiedottaa, että rokotetta ei ole saatavilla Suomessa tällä hetkellä.

Ruokavirasto seuraa tilannetta ja toivoo ihmisiä lähettämään löytämiään kuolleita villikaniineja tautitutkimukseen Ruokavirastoon. Lähetettävän kaniinin pitää olla kokonainen ja äskettäin kuollut.

Pääkaupunkiseudun citykanit ovat kärsineet taudeista myös aiemmin. Esimerkiksi vuonna 2016 Helsingissä löydettiin kaniineille tautia aiheuttava RHD-virus, joka tarttuu ärhäkästi ja aiheuttaa verenvuototautia. Tautia havaittiin hieman vähemmän vuosina 2017 ja 2018, mutta viime vuonna se aiheutti uuden epidemian pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää

Viime kesän sato oli hyvin itävää – kauran itävyys parasta ja tasaisinta

Perunamaata kannata nyt syynätä tarkkaan koloradonkuoriaisen varalta: "Pieneltä pelloltahan se on helpompi löytää kuin isolta" – näin erotat tuholaisen leppäkertusta

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin

Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona