Ympäristö

Hunajan makuun päässyt karhu ryöstelee mehiläispesiä Längelmäellä – katso video

Riistakamera tallensi mesikämmenen yölliset vierailut.

Pertun tarhan hunaja maistuu asiakkaiden lisäksi myös alueella liikkuvalle nuorelle karhulle. Peloton ja paksunahka on vieraillut tilan mehiläispesillä viimeaikoina säännöllisesti.

"Karhu tuhoaa mehiläispesät, jonka jälkeen se syö hunajan ja mehiläisen toukat," tilan isäntä Perttu Nykänen kertoo. Hunaja on tietenkin paha taloudellinen tappio. Vielä tätä pahempaa on toukkien syönti mikä heikentää mehiläisparven kokoa ja tuottavuutta tukevaisuudessa, Nykänen jatkaa.

Alueella on liikkunut karhuja ennenkin ja niiden kanssa on Nykäsen mukaan totuttu elämään. Aikaisemmin karhut ovat kuitenkin tuhonneet vain kertaluontoisesti yksittäisiä pesiä.

Pesillä säännöllisesti yökyläilevän ja ihmisen hajua pelkäämättömän karhun käytös poikkeaa aikaisemmista. Nykäsen mielestä asia ei voi jatkua näin, karhuvahinkojen korjaaminen vie merkittävästi työaikaa ja toimeentulo valuu mesikämmenen kurkusta alas.

Mehiläistarhuri vaatii häirikkökarhun lopettamista. Tilan mehiläispesiä on laajalla alueella useilla paikoilla, joten kaikkien eristäminen tehokkailla sähköaidoilla olisi erittäin kallista ja sähköttömissä kohteissa käytännössä mahdotonta.

"Jos karhu ei hätkähdä mehiläisparven hyökkäystä miksi se sähköstäkään säpsähtäisi?" Nykänen kysyy.

Lue lisää

viikon ilmiö Seurankipeyttätammalaitumella

merkkipäiviä

”Direktiivi ei olejoustamaton vaanympäristöhallinto”

MTT ja Figen yhteistyöhön sikatutkimuksessa