Ympäristö

Mielitkö kasvatella harvinaisia maatiaislajikkeita? Pohjoismaiden geenipankin siemenkauppa aukeaa maanantaina yksityishenkilöille

"Aiemmat sukupolvet ovat kasvattaneet ja hoivanneet lajikkeita kotitiloillaan vuosikymmenten, ellei jopa vuosisatojen, ajan", kertoo geenipankin kuraattori Jette Nydam Hansen.
NordGen
Geenipankin lajikkeita ei yleensä voi ostaa muualta.

Pohjoismaissa asuvat yksityishenkilöt voivat 1. maaliskuuta alkaen tilata siemeniä pohjoismaiden yhteisen geenipankin (NordGen) siemenkokoelmasta. Viljelemällä maatiaislajikkeita ja jo käytöstä poistuneita kaupallisia lajikkeita pidetään yllä viljellyn luonnon monimuotoisuutta.

Vanhat lajikkeet sopivat puutarhassa, parvekkeella tai ikkunalaudalla kasvatettaviksi.

"Aiemmat sukupolvet ovat kasvattaneet ja hoivanneet lajikkeita kotitiloillaan vuosikymmenten, ellei jopa vuosisatojen, ajan. Sen vuoksi niillä on usein mielenkiintoinen historia", kertoo NordGenin geenipankin kuraattori Jette Nydam Hansen.

Geenipankki lähettää vuosittain tuhansia siemeniä tutkijoille, kasvinjalostajille ja muille, jotka tekevät töitä maatalouden tulevaisuuden turvaamiseksi.

NordGenin verkkokaupasta voi tilata 103 eri lajiketta. Valikoimasta löytyy kukkien, vihannesten ja viljan siemeniä sekä yhdentoista perunalajikkeen mukuloita. Varmistaakseen siementen kunnon kylvää NordGen osan kasveista vuosittain ja korjaa niistä uusia siemeniä.

Geenipankki kauppaa siemeniä omakustannushintaan, joka kattaa lähetyskulut.

"Innokkaimmat harrastelijaviljelijät tilaavat heti, kun kauppa avataan 1.3. keskiyöllä. On tärkeää olla ajoissa jos tahtoo ostaa jotain tiettyä lajiketta", ohjeistaa verkkokaupasta vastaava Merete Madslund.

Siemeniä voi tilata 31.5. asti osoitteesta www.nordgen.org/fi/kauppa.

Lue lisää

Ilmastonmuutoksen runtelema Tuomiopäivän holvi yhä remontissa – kurkista arktisen siemenpankin sisälle

Perinneperuna pääsi Mannerheimin kotipihaan

Geenivaramme ovat kovaa valuuttaa tulevaisuuden ruuan viljelyssä

Huippuvuorten "tuomiopäivän holviin" talletetaan yli 60 000 uutta siemennäytettä – ikiroutaan säilötyistä siemenistä oli apua Syyrian sodan tuhoissa