Ympäristö

Suurin osa pareista voi joutua turvautumaan hedelmöityshoitoihin ympäristömyrkkyjen takia vuonna 2045, The Guardianin haastattelema professori arvioi

Lapsettomuuden ajatellaan usein johtuvan siitä, että perhe perustetaan myöhemmin. Kyseessä voi kuitenkin olla virheellinen tulkinta.
MIKKO LEHTIMÄKI
Erityisesti raskautta suunnittelevien kannattaa välttää ympäristömyrkkyjä.

Ympäristölääketieteen professori Shanna Swan varoittaa The Guardianin haastattelussa, että ympäristömyrkyt heikentävät ihmisten hedelmällisyyttä enemmän kuin ymmärrämme. Esimerkiksi sperman siittiömäärät ovat vähentyneet Länsimaissa alle puoleen viimeisen 40 vuoden aikana.

Swan kutsuu tilannetta hedelmällisyyskriisiksi. Professorin mukaan hedelmöityshoitojen tarpeen ajatellaan usein johtuvan parien iästä, mutta ongelmat ovat todellisuudessa lisääntyneet erityisen voimakkaasti nuorilla naisilla. Myös keskenmenoja on aiempaa enemmän.

"En sano, että kemikaalit ovat ongelmien ainoa syy, mutta haluan ihmisten huomaavan miten suuri rooli niillä ongelmissa on", Swan kuvailee.

Siittiöiden määrän spermassa arvioidaan laskevan niin, että sen mediaani on vuonna 2045 nolla. Silloin suurimman osan pareista olisi pakko turvautua hedelmällisyyshoitoihin raskauksien alkamiseksi.

Mount Sinain lääketiellisessä oppilaitoksessa New Yorkissa työskentelevä Swan pitää liian löyhää lainsäädäntöä suurena syynä ongelmiin. Yhdysvalloissa uusi kemikaali voidaan ottaa käyttöön ilman, että se pitää osoittaa turvalliseksi. EU:n Reach -asetusta Swan pitää epätäydellisenä mutta merkittävänä askeleena oikeaan suuntaan.

Tiukemman lainsäädännön esteenä ovat yhtiöiden valtavat taloudelliset voitot, Swan arvioi.

Erityisen haitallisia ovat hormoneja matkivat molekyylit, kuten muoviteollisuuden käyttämä Bisfenoli A.

Swan suosittelee lisääntymisikäisiä välttämään mahdollisuuksien mukaan muoviin pakattuja valmisruokia ja muoviastioiden käyttämistä mikrossa. Myös teflonilla pinnoitettujen tuotteiden käyttöä ruuanlaitossa kannattaa välttää.

Hygienia- ja siivoustuotteissa erityisesti hajustetut tuotteet sisältävät yleensä ftalaatteja, jotka häiritsevät hormonituotantoa. Siksi tuotteita kannattaa valita käyttöön mahdollisimman vähän ja niiden kannattaa olla mahdollisimman yksinkertaisia.

The Guardian: Shanna Swan: 'Most couples may have to use assisted reproduction by 2045'

Lue lisää:

Näille hormonihäiriköille altistut arjessa - osaa kemikaaleista pystyy välttämään

Puupohjainen lanka sieppaa lääkehormonit jätevedestä

Professori: Itämeri elpyy rehevöitymisestä – sitä koettelevat nyt uudet ongelmat kuten melu, muovit ja lääkejäämät

Lue lisää

Lypsyrobotti voi tunnistaa pian myös kiimat ja tiineyden

Suomalaisia syntyy ennätyksellisen vähän – Professori: "Suuri linja on se, että lapsia ei hankita"

Viimeksi näin vähän suomalaisia syntyi 1800-luvulla – Pohjanmaalla Suomen korkeimmat syntyvyysluvut

Suomalaisten hedelmällisyys heikkenee ja syövät lisääntyvät - syyksi epäillään hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja