Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Kevätsiivous lisää myyräkuumetartuntoja – hyvä suojain suojaa

Riittävän hyvä suojain on FFP3-tasoinen.
Jutta Mykrä
Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama infektiotauti, jota levittävät ainoastaan metsämyyrät.

Ulkovarastojen siivouksessa ja puita pilkkoessa on hyvä käyttää FFP3-tasoista suodattavaa hengityssuojainta, mikä ehkäisee myyräkuumeen leviämistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat Sari Huusko, Henna Mäkelä ja Liina Voutilainen kirjoittavat blogissaan.

Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama infektiotauti, jota levittävät ainoastaan metsämyyrät. Ihmisiin virus tarttuu yleensä hengitysteitse, kun metsämyyrän ulostetta tai virtsaa sekoittuu pölyn mukana hengitysilmaan.

Taudille on tyypillistä pitkä itämisaika, noin kahdesta neljään viikkoa eli jos heti siivouksen jälkeen ilmenee särkyä, kyse ei liene myyräkuumeesta.

Tyypillisiä oireita ovat korkea kuume ilman hengitystieoireita, päänsärky, lihassärky, pahoinvointi sekä vatsa- ja selkäkipu. Tauti paranee muutamassa viikossa.

Tulehduskipulääkkeitä tulee kivunhoidossa välttää, sillä ne heikentävät munuaisten toimintaa. Vuosittain havaitaan keskimäärin 1 500 tartuntaa.

Puumala-virus säilyy huoneenlämmössä tartuntakykyisenä kaksi viikkoa, kylmässä pidempään. Jätökset kannattaa siivota kostealla liinalla keväällä tai alkukesästä, jolloin ne eivät ole tuoreita.

Suojauskerroin tarkoittaa suojaimen tehokkuutta optimaalisessa tilanteessa eli kuinka moninkertaisesti suojain vähentää hengitettävän ilman aerosolipitoisuutta. Oikein käytettynä FFP2-suojainten käytännön suojauskerroin on 10, FFP3-suojainten 20 ja moottoroidun puhallinsuojaimen 200, Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan.

Suojaimet suodattavat 1-5 mikrometrin kokoiset hiukkaset. FFP2-hengityksensuojaimen suodatustehokkuus on 94 prosenttia ja FFP3-hengityksensuojaimen 99 prosenttia.

Lue lisää

Tiesitkö? Mökkisiivouksen tai halkoliiterin pölyssä piilee virusvaara – myyräkuumetta esiintyy tänä vuonna runsaasti

Myyräkuume tarttuu hengitysteitse syksyllä erityisesti mökkisiivouksessa ja klapihommissa

Aarre: Valtaosa EU:n myyräkuumetapauksista ilmenee Suomessa – varmin tapa saada tartunta on hakata klapeja liiterissä

Hengityssuojaimet loppuivat paikoin rautakaupoista – koronapelko lisää kysyntää erityisesti pääkaupunkiseudulla