Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Kiusaako kurtturuusu? Vieraslajin kasvupaikan voi ilmoittaa helposti kännykällä

Vieraslajien kasvupaikkojen paikallistaminen auttaa torjuntatoimien suunnittelussa.
Juho Leskinen
Vieraslajien kitkemiseen tarvitsee hyödyllisyydestään huolimatta maanomistajan luvan. Kuntien ilmoittamilla vieraslajikohteilla erillistä lupaa ei kuitenkaan tarvitse.

Soolotalkoot-kampanja kannustaa vieraslajien torjuntaan ja vieraslajihavaintojen ilmoittamiseen. Vieraslajihavainnot voi ilmoittaa joko kännykkäsovelluksella tai netissä.

Lajien paikallistaminen on tärkeää, jotta voidaan kartoittaa niiden levinneisyyttä ja kasvupaikkoja. Sijaintitietoja hyödynnetään torjuntasuunnitelmien teossa.

Soolotalkoilla voi omassa pihapiirissä tai lähialueella haluamassaan seurassa.

”Kaikki vieraslajitoiminnasta innostuneet eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin kaukaisen sijainnin tai huonon ajankohdan vuoksi”, harmittelee vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Myös kunnat ovat lähteneet mukaan vieraslajien torjuntatalkoisiin. Omia kohteitaan on ilmoittanut jo yli 30 kuntaa. Kohteita on satoja ympäri maata ja niiden määrä lisääntyy kesän aikana.

Hyödyllisyydestään huolimatta vieraslajien poistoja ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Kuntien kampanjaan ilmoittamilla alueilla erillistä lupaa ei kuitenkaan tarvitse.

Soolotalkoisiin osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja. Aktiivisimmat torjujat ja ahkerasti osallistuneet yhteisöt myös palkitaan.

Soolotalkoot-kampanjan kohdelajeina ovat erityisesti jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu, mutta kaikkien vieraslajien torjunta on arvokasta.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle. Ne vaarantavat kotoperäisten lajien kasvun ja aiheuttavat haittaa elinympäristöille.

Ilmoituksen vieraslajeista voi tehdä lataamalla puhelimeensa iNaturalist-sovelluksen ja liittymällä Suomen vieraslajit -projektiin.

Lisätietoa kampanjasta ja osallistumisohjeet löytyvät osoitteesta vieraslajit.fi.

Lue lisää

Kutsumattomien vieraiden häädössä ennakointi on tärkeää – ”Perusasia on poistaa vieraskasvit ennen kuin ne siementävät"

Vieraslajivirheistä on syytä oppia

Venäjän puolella painitaan jättiputken kanssa – Suomea kiinnostaa etenkin metsistä leviävät hyönteiset

Vuoden kuluttua maanomistajan pitää poistaa kurtturuusu pihaltaan ja muilta mailtaan – Velvoite on lakisääteinen, mutta sakottavia vieraslajipoliiseja ei tiettävästi ole tulossa