Ympäristö

Tiesitkö, että kukkakärpäslajeja on yli 900 ja ne ovat mehiläisten sekä kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä?

Euroopassa tehdään parhaillaan kukkakärpäslajiston uhanalaisuusarviota.
Euroopassa esiintyy yli 900 kukkakärpäslajia.

Euroopassa esiintyvien yli 900 kukkakärpäslajin tunnistukseen tarvittava lajitieto kerätään Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johdolla yhteen.

Lajitiedot kootaan Euroopan unionin ylläpitämälle sivustolle kolmen vuoden sisällä. Työhön osallistuu asiantuntijoita myös muun muassa Saksasta ja Serbiasta.

Kukkakärpäset ovat mesipistiäisten eli mehiläisten ja kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä.

"Nimen ja luokittelun lisäksi sivustolle tulevat lajien tärkeimmät tuntomerkit, tiedot kunkin lajin ekologiasta, levinneisyydestä sekä laadukkaat kuvat", kertoo hankkeen päätutkija Gunilla Ståhls-Mäkelä.

"EU haluaa osana biodiversiteettistrategiaansa kiinnittää huomiota pölyttäjähyönteisiin. Tietämyksen jakaminen ja tiedonsaannin helpottaminen ovat toimia, joilla luonnonvaraisten pölyttäjien määrän vähenemistä pyritään torjumaan", sanoo hankkeen johtaja Aino Juslén.

Parhaillaan tehdään myös kukkakärpäslajiston uhanalaisuusarviota.

Lue lisää

Luonto-Liiton kampanja vaatii Helsingin lähimetsiin rakentamisen lopettamista

Mehiläishoitaja tyrmää puistoista löytyvät kimalaisbaarit: "Jos hunajan joukossa on sokeriliuosta, niin se voidaan pahimmassa tapauksessa tulkita elintarvikeväärennökseksi"

Sielukas ja sulokas: Kimalaista kivempaa eläintä saa etsiä

Pölyttäjien pöytään katetaan ravintokasveja ympäristösitoumuksen avittamana