Ympäristö

Lehti: Teiden varsien kurtturuusujen ja komealupiinin hävittäminen maksaa jopa 50 miljoonaa euroa

Pelkästään maanteiden kurtturuusuistutusten hävittäminen maksaa arviolta 5–7,5 miljoonaa euroa. Tässä summassa ei ole mukana kustannuksia, jotka koituvat kasvijätteen hävittämisestä, kertoo Tekniikka&Talous-lehti.
Johannes Tervo
Komealupiini leviää tehokkaasti ja vie näin tilaa muilta kasveilta.

Vieraslajien kitkeminen maanteiden pientareilta on erittäin kallista. Kun vieraslajijätteen vastaanoton kustannusarvio lasketaan mukaan, kurtturuusun ja komealupiinin torjunta maanteiltä maksaisi noin 50 miljoonaa euroa, kertoo ympäristöasiantuntija Marketta Hyvärinen Tekniikka&Talous-lehdelle

Maanteiden varsille levittäytyneen kurtturuusun hävittäminen maksaa noin 5–7,5 miljoonaa euroa. Tässä summassa ei ole mukana kustannuksia, jotka koituvat kasvijätteen hävittämisestä, lehti kertoo. Ruusu on valloittanut paikoin myös rautateitä. Sieltä kasvin hävittäminen maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Väylävirasto muistuttaa, että vieraslajikasvien kitkemiseen väyliltä tarvitaan lupa. Rata- tai moottoritiealueille meno ei ole sallittua.

Tekniikka&Talous: Vieraslajien hävitys teiden varsilta on hurjan kallista – kurtturuusun ja komealupiinin torjunta maksaisi jopa 50 miljoonaa euroa

Lue lisää

Komealupiini puolustautuu lehtokotiloa vastaan hyvin – vieraslajilla on Suomessa vain harvoja vihollisia

Väyläverkon kehittämistä vaivaa kelirikko

Isokauris eli saksanhirvi on leviämässä Suomeenkin leudontuvien talvien myötä

Liikenneinvestoinnit oikeaan paikkaan