Ympäristö

Maistuvatko kotimaiset eväät linnuille? "Hyvällä omatunnolla voi ostaa läskiä ja pähkinöitä – siitä on hyötyä luontosuhteelle"

Linnut haluavat tankata talvella mahdollisimman paljon energiaa.
Kari Kyto
Lintujen talviruokinta on Suomessa alkanut jo 1800-luvulla.

Lintujen talviruokinta on Suomessa alkanut jo 1800-luvulla. Ennen sotia ruokinta oli satunnaisempaa, BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo.

Kauralyhteiden ja leivänmurujen rinnalle ovat sittemmin tulleet markettien linnunruokahyllyt. Ulkomailta linnunruokaa tulee miljoonia kiloja. Eniten tuodaan maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Kotimaisia linnunruokia ovat kaurat ja eläinrasva.

Miten kotimaiset eväät maistuvat? Kauralyhde houkuttelee Södersvedin mukaan keltasirkkuja ja varpusia. Muut linnut haluavat tankata mahdollisimman paljon energiaa.

"Hyvällä omallatunnolla voi ostaa läskiä ja pähkinöitä. Siitä on hyötyä ihmisten luontosuhteelle. Monen vanhuksen ainoa ilo ovat linnut, se painaa enemmän kuin pieni ympäristölle aiheutuva kuorma", lintuharrastaja, eläkkeellä oleva Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtola sanoo.

Lue myös:

Lintujen ruoka vetää rottia osingoille – neljä vinkkiä kutsumattomien vieraiden varalle

Lue lisää

Lintujen ruoka vetää rottia osingoille – neljä vinkkiä kutsumattomien vieraiden varalle

Horjuttaako ruokinta lintulajien tasapainoa? Britanniassa hömötiaiset kärsivät pesien valtaamisesta, Suomessa asiaa ei ole tutkittu

HS Vieraskynä: Eläinten ja lintujen talviruokinta on lopetettava – luonnonvaraisten eläinten määrä on noussut luonnottoman suureksi

BirdLifen asiantuntija: Lintuja ruokitaan talvella kahdesta syystä, ja toinen niistä on aika itsekäs