Oletko suunnitellut hankkivasi koiran? Eläinlääkäri kertoo, mitä asioita lemmikin hankinnassa on syytä ottaa huomioon - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Oletko suunnitellut hankkivasi koiran? Eläinlääkäri kertoo, mitä asioita lemmikin hankinnassa on syytä ottaa huomioon

Koiran rotu ja perimä vaikuttavat merkittävästi myös koiran terveyteen.
Kari Salonen
Jos talouteen ollaan hankkimassa koiraa ensimmäistä kertaa, eläinlääkäri neuvoo valitsemaan rodun, joka on helppo kouluttaa.

Vakuutusjätti LähiTapiola muistuttaa, että jos on hankkimassa perheeseensä koiraa, kannattaa taustatyö ennen hankintapäätöstä tehdä huolellisesti.

LähiTapiolan LemmikkiHelpin etäeläinlääkäri Eva Kaisti sanoo, että koiran hankinnassa on syytä pohtia esimerkiksi koiran kokoa, energisyyttä, sen luonnetta ja liikunnan tarvetta.

"Kaikki koirat kokoon katsomatta tarvitsevat liikuntaa päivittäin vähintään tunnin verran. Terrierit ja yli 20-kiloiset rodut vaativat liikuntaa seurakoiria enemmän. Jos oma fyysinen kunto ei ole hyvä, kovin suuri tai voimakas koira ei välttämättä ole sopiva valinta", Kaisti kertoo.

Jos talouteen ollaan hankkimassa koiraa ensimmäistä kertaa, eläinlääkäri neuvoo valitsemaan rodun, joka on helppo kouluttaa.

Esimerkiksi rottweiler ja amerikanbulldoggi vaativat määrätietoisen luonteensa vuoksi omistajaltaan auktoriteettia, joten ne eivät välttämättä ole paras mahdollinen valinta ensimmäiseksi koiraksi.

Koiran rotu ja perimä vaikuttavat merkittävästi myös koiran terveyteen. On hyvä pitää mielessä, että sekarotuisuuskaan ei suojaa koiraa terveyshaasteilta, sillä myös sekarotuisella koiralla voi olla paljon terveyshaasteita, jos siinä on sairaita rotuja.

"Monet koirien vaivat ovat perinnöllisiä ja juontavat juurensa jalostustoiveisiin. Esimerkiksi koirilla, joiden kasvojen rakennetta on muokattu lyhemmäksi, hengitysteiden ahtaus periytyy vahvasti. Alttius välilevyongelmille taas periytyy koiran selän ollessa pitkä. Muita koirien perinnöllisiä sairauksia ovat esimerkiksi tietyt sydänviat, allergiat ja atopiat sekä lonkkanivelen kasvuhäiriöt", eläinlääkäri kertoo.

Lue lisää:

Koiran kanssa kannattaa nyt olla tarkkana metsässä – kaksi pientä reikää voivat kertoa pahimmillaan kuolemaan johtavasta vammasta

Totteleeko eläin konetta? Yhdysvalloissa kehitetään koiran robottikouluttajaa

Spiidi-koira tukee koulutehtävien teossa, kehräävä kissa rauhoitti vauvan iltaisin – lemmikki tuo lapsen elämään iloa ja lohtua, mutta vastuu on myös vanhemmilla

Lue lisää

Osaatko hoitaa koirasi kesähaavereita? Eläinlääkäri kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos vaikkapa kyy on purrut koiraasi tai koira on juonut sinileväistä vettä

Etätyö toi myös koiraongelman Ruotsiin

Vapaana ollut isokokoinen koira tunkeutui aitaukseen ja tappoi lampaan Rovaniemellä

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"