Tiedätkö, mitä avotuli oikeasti tarkoittaa? Sen määritelmä on laajempi kuin olet ehkä luullut - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Tiedätkö, mitä avotuli oikeasti tarkoittaa? Sen määritelmä on laajempi kuin olet ehkä luullut

Vaikka osa Suomen maaperästä uinuu yhä talviunta metristen hankien alla, lähes puolessa Suomea ruohikkopalot ovat jo mahdollisia.
Vesa-Matti Väärä
Metsähallituksen erävalvonta painottaa, että avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan.

Kuluvan kevään aikana yhä useampi suomalainen suuntaa viettämään vapaa-aikaansa luontopoluille ja lähimetsiin. Ennen leirinuotiolle säntäämistä on kuitenkin syytä tuumata hetki.

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että vaikka osa Suomen maaperästä uinuu yhä talviunta metristen hankien alla, lähes puolessa Suomea ruohikkopalot ovat jo mahdollisia.

Liitto painottaa, että ennen keväistä nuotioretkeä on tärkeää varmistaa Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksesta tai verkkosivuilta, onko ruohikkopalovaroitus voimassa retken kohteena olevan maakunnan alueella. Avotulen teko on kielletty ruohikkopalovaaran aikana.

Monelle meistä voi olla epäselvää, mitä se avotuli oikeasti tarkoittaakaan. Avotulta on metsässä tai vaikka rannalla paljaalle maalle tehty nuotio. Palopäällystöliitto kertoo, että avotulta on myös kaikki muu tulen käyttö, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Toisin sanoen avotulta ovat siis myös erilaiset risupolttimet ja kertakäyttögrillit.

Avotulta eivät sen sijaan ole maapohjasta eristetyt grillit, tiiliset ja kiviset tulisijat tai muut vastaavat, joista tuli ei pääse leviämään edes kipinöinnin vuoksi. Myöskään kaasu- tai spriikäyttöisen retkikeittimen käyttö palamattoman alustan päällä ei myöskään ole avotulen tekemistä.

Palopäällystöliitto korostaa, että avotulentekokielto tarkoittaa ehdotonta tulentekokieltoa. Varoitusten aikana avotulta ei siis saa sytyttää missään muodossa.

"Paikalliset pelastus- tai ympäristöviranomaiset voivat perustellusta syystä kieltää avotulen teon muulloinkin", liiton tiedotteessa kerrotaan.

Siitäkin huolimatta, että varoitusta ei olisi annettu, on avotulen käsittelyssä tärkeää olla tarkkana, jotta tulipalon vaaralta ja vahingoilta voi välttyä. Palopäällystöliitto neuvoo, että esimerkiksi tuulisella säällä tulen tekemistä on aina harkittava, vaikka kyseessä olisi retkeilyalueen katettu tulisija. Avotulen sytyttäjä on nimittäin aina vastuussa tulesta.

Myös Metsähallitus haluaa kiinnittää kansalaisten huomiota avotulen tekoa koskeviin rajoituksiin. Metsähallituksen erävalvonta painottaa, että avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan.

Eräpalveluiden ylitarkastaja Juha Ahonen kertoo, että luvattoman nuotion tekemisestä seurauksena on keskimäärin kuusi päiväsakkoa. Hän lisää kuitenkin, että silloin, jos luvattoman nuotion tekee luonnonsuojelualueelle, on kyseessä luonnonsuojelurikkomus ja seurauksena on keskimäärin 12 päiväsakkoa.

Metsähallitus painottaa, että ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla.

Lue lisää:

Marjanpoimijoiden nuotio pelästytti metsänomistajan: "Rutikuivassa maastossa tuli olisi lähtenyt hyvin nopeasti leviämään" – marjayhtiöillä täyskielto nuotioille

Selvitys paljastaa: Puolet kesän metsäpaloista olisi vältetty, jos viranomaisten ohjeita olisi noudatettu

Ulkomaalaiset marjanpoimijat pitivät nuotiota metsäpalovaarasta huolimatta – palomestarilta ja toimialajärjestöltä ohjeita ohikulkeville

Lue lisää

Lapista löytyi todellinen raakkuvanhus, jolla on ikää jo 208 vuotta – sen elämä alkoi vuotta ennen kuin Helsingistä tuli maamme pääkaupunki tai Napoleon teki epäonnisen sotaretkensä Venäjälle

Metsähallitus jyrähtää retkeilijöille: Jos metsäpalovaroitus on voimassa, avotulta ei saa tehdä edes kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden valmiilla tulentekopaikoilla

Kansallispuistojen korjausvelkaa kiritään lähivuosina kiinni kymmenillä miljoonilla euroilla

Metsänhoidollinen kulotus tehdään aina kuivalla säällä – Aarre: Tässä on Suomen suurin kulottaja