Erä

Lyijyn kieltäminen kosteikoilla etenee – EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa äänestettiin tänään vastaesityksistä, jotka eivät saaneet kannatusta

"Suomessakin on voivoteltu, mutta lyijyn käytölle on vaihtoehtoja. Metsästystä kielto ei estä", kommentoi Ville Niinistö (vihr.) Twitterissä.
Paivi Karjalainen
Euroopan kemikaalivirasto julkaisee ensi vuoden tammikuussa ehdotuksensa lyijyn totaalikiellosta, joka koskisi niin luoteja, hauleja kuin kalastuspainojakin. Alun perin esityksen totaalikiellosta piti valmistua lokakuussa.

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa äänestettiin tänään lyijyhaulien käyttö- ja hallussapitokiellosta kosteikoilla. Valiokuntaan tuotiin kaksi vastalause-esitystä, jotka molemmat kaatuivat.

Esitykset kaatuivat 53 prosentin äänienemmistöllä. Jos näiden vastalause-esitysten taakse olisi saatu enemmistöpäätös, rajoitusesitys olisi palautunut takaisin kemikaaliturvallisuusasioista vastaavalle EU:n REACH-komitealle.

Komitea käsitteli ja hyväksyi syyskuun alussa Euroopan komission esityksen lyijyhaulien käytön ja kantamisen kiellosta kosteikoilla sekä 100 metrin säteellä niistä.

Sen lisäksi, että lyijy halutaan kieltää kosteikoilla, valmistelee Euroopan kemikaalivirasto esitystä lyijyn totaalikiellosta. Virasto julkaisee ehdotuksensa totaalikiellosta ensi vuoden tammikuussa. Kielto koskisi niin luoteja, hauleja kuin kalastuspainojakin. Alun perin esityksen totaalikiellosta piti valmistua lokakuussa.

Suomalaisista europarlamentaarikoista Nils Torvalds (r.) kertoi Twitterissä puoltaneensa vastalausetta. "Esitetty ehdotus on mielestäni huonoa lainsäädäntöä."

Vihreiden Ville Niinistö iloitsi Twitterissä luonnonsuojelun etenemisestä ja lyijykiellon toteutumisesta. "Suomessakin on voivoteltu, mutta lyijyn käytölle on vaihtoehtoja. Metsästystä kielto ei estä."

Lue lisää aiheesta:

"Pettymys on valtava" – lyijyhaulikielto kosteikoille hyväksyttiin hetki sitten

UPM:n ja Tornatorin mailla teräshaulit kiellettyjä – Metsähallitus luopui kiellosta vuonna 2018, koska varotoimenpide huomattiin tarpeettomaksi

Kosteikoille rajautuvan lyijyhaulikiellon sijaan Suomessa saatetaan valita lyijyhaulien totaalikielto

Lue lisää

Europarlamentti kannatti lyijyhaulien käytön rajoitusta: "Ilouutinen lintujen ja luonnon suojelulle" – tänään vastustajilla on vielä toinen mahdollisuus torpata esitys

"Komissiolla on ollut kosteikkojen lyijyhaulirajoitusasiassa kova kiire ja poliittinen paine saada rajoitus läpi on ollut ilmeisen suuri", arvioi STM:n virkamies

Lyijyhaulirajoituksen kohtalo ratkeaa tänään: kielletäänkö käyttö kolmasosalla Suomen pinta-alasta? "Pahoin pelkään, että turpaan tulee"

Katso metsästyslinjaisten labradorinnoutajapentujen temmellystä ja kokeneen kasvattajan pohdintaa koiran hyvistä metsästysominaisuuksista