"Pettymys on valtava" – lyijyhaulikielto kosteikoille hyväksyttiin hetki sitten - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

"Pettymys on valtava" – lyijyhaulikielto kosteikoille hyväksyttiin hetki sitten

Siirtymäajan pituus kiellon voimaan astumisen jälkeen on kaksi vuotta.
Lari Lievonen
Suomi on kieltänyt lyijyhaulien käytön vesilinnustuksessa vuonna 1996.

Kemikaaliturvallisuusasioista vastaava EU:n REACH-komitea käsitteli Euroopan komission esitystä lyijyhaulien käytön kiellosta kosteikoilla tänään torstaina.

Esitys lyijyhaulien käytön ja kantamisen kieltämiseksi kosteikoilla ja 100 metrin säteellä niistä hyväksyttiin hetki sitten. "Pettymys on valtava", kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) erityisavustaja Teppo Säkkinen MT:eelle.

Suomi vastusti esitystä ja ministeri Leppä lähetti vielä viime metreillä tällä viikolla eurooppalaisille kollegoilleen kirjeen aiheesta.

Ongelmana on kosteikon määritelmä, joka Suomessa tarkoittaisi esimerkiksi turvemaita. Tällöin merkittävä osa Suomen pinta-alasta kuuluisi kiellon piiriin.

"Yksittäinen metsästäjä ei voisi mitenkään olla varma, liikkuuko hän kieltoalueella esimerkiksi talvisessa suometsässä. Kieltoa olisi vaikea valvoa ja se vaarantaisi metsästäjien oikeusturvan", Leppä totesi ennen äänestystä.

Hän pitää esitettyä kieltoa metsästäjien kannalta täysin kohtuuttomana. Esitetyn suojavyöhykkeen vuoksi kielto saattaisi vaikeuttaa myös ampumaratojen toimintaa.

Erityisesti komission esitykseen sisältyvä syyllisyysolettama on kyseenalaista lainsäädäntöä. Esityksen mukaan kosteikkoalueelta tavattava metsästäjä, jolla on hallussaan lyijyhauleja, rikkoisi ampumiskieltoa, ellei pysty toisin osoittamaan.

"Oletus syyllisyydestä on vastoin oikeusvaltion periaatteita. Pahimmillaan lyijyhaulikiellon eteneminen tällaisenaan murentaa ihmisten luottamusta Euroopan unioniin."

Säkkisen mukaan ministeri Leppä kutsuu seuraavaksi riistahallinnon ja puolustusvoimien edustajat koolle. Sen jälkeen kun kielto on astunut virallisesti voimaan, edessä on kahden vuoden siirtymäaika.

Lue aiheesta lisää:

Kosteikkojen lyijyhaulikielto komitean käsittelyssä torstaina – ministeri Leppä lähetti eurooppalaisille kollegoilleen kirjeen, jossa korostaa esityksen kohtuuttomuutta

Kosteikkojen lyijyhaulikielto ei edennyt EU:n Reach-komitean kokouksessa eilen – ehdotus tuodaan käsittelyyn muokattuna huhtikuussa

Euroopan komission esitys kosteikkojen lyijyhaulikiellosta ei saanut tukea maa- ja metsätalousvaliokunnalta

Lue lisää

Katso eräohjelmasta vinkit klassisen alkuruuan tartarin valmistukseen valkohäntäpeuran sisäpaistista ja vieraile Kainuussa Korpinaisten jänisjahdissa

Seitsemän asennon asehihna – Anssi Pilkaman kehittämän aseenkantohihnan avulla kädet jäävät vapaammiksi ja laukauksiinkin voi saada lisää tarkkuutta

"Miltä fasaani näyttää?" – katso eräohjelmasta miten norjalaisten kanakoiraharrastajien ensimmäinen peltokanalintujahti sujuu

Viime talvi oli otollinen villisikojen lisääntymiselle, mutta toistaiseksi kannan kokoa on vaikea arvioida