Erä

Ennätyssuuri susijahti Viroon: Tarkoitus vähentää susikanta puoleen ja ampua kuluvana talvena 140 sutta

Ennätyssuurella susijahdilla halutaan Virossa torjua kotieläinvahinkoja ja säilyttää suden arkuus ihmiseen.
Timo Aalto
Virossa odotetaan nyt lunta susijahdin helpottumiseksi. Vuosi sitten jahti epäonnistui lumipulan takia. Kuvan sudet ovat suomalaisia.

Virossa on tavoite harventaa kuluvalla metsästyskaudella maan susikanta noin puoleen nykyisestä. Maan ympäristöviranomainen on asettanut kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteeksi yhteensä 140 sutta.

Marraskuusta helmikuun loppuun kestävän metsästyskauden saaliskiintiö on ennätyssuuri. Vuosi sitten susijahti jäi Virossa kauaksi tavoitteesta, koska lumeton talvi vaikeutti metsästystä. Maan susikanta on viranomaisten mukaan kasvanut nopeasti.

Marraskuun puoliväliin mennessä saaliiksi Virossa oli saatu saaliiksi yhteensä 12 sutta, joista puolet Pärnun maakunnasta (Pärnu Postimees 18.11.).

Ympäristöhallinto kohdentaa Virossa susiluvat alueille niiden tarpeiden mukaan. Metsästyspaine luodaan sinne, missä susivahingot kotieläimille ovat suurimmat.

Kohdennetun metsästyksen avulla maassa halutaan turvata suden suotuisa suojelutaso alueilla, joilla vahinkoja ei esiinny. Viron ympäristökeskus perustelee metsästystä myös sillä, että susi säilyttää näin ihmisarkuutensa.

Viron susikanta on määrältään Suomen luokkaa, mutta pinta-alaan suhteutettuna moninkertainen. Tilastojen mukaan sudet tappoivat Virossa viime vuonna ennen jahtikauden alkua yhteensä 477 lammasta, 15 nautaa 12 koiraa. Suomessa vuoden 2019 suteen liitettyjen koiratappojen määrä oli 37, porojen 588, lampaiden 131 ja nautojen 12.

Susi kuuluu Suomessa poronhoitoaluetta lukuun ottamatta luontodirektiivin tiukasti suojeltujen lajien lajiliitteeseen 4. Viro välttyi omissa EU-jäsenyysneuvotteluissaan vastaavalta Suomen varoittamana.

Lue lisää

Viron ulkoministeri Suomen maahantulorajoituksista: Esitämme rajoitusten keventämistä

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla