Erä

Sudet huolestuttavat Sievissä: koulukyytejä säädetty susihavaintojen vuoksi, petotilannetta pohditaan neuvonpidossa tammikuussa

"Susista on tehty havaintoja hyvin lähellä pihapiirejä. Tilanne huolestuttaa koululaisia ja heidän vanhempiaan", sanoo Sievin kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Rauhala.
Markku Vuorikari
Sievin ja lähialueen susitilanne on aiheena neuvonpidossa, jonka Sievin kunta kutsuu koolle tammikuussa. Kuvituskuvan susi on Ähtärin eläinpuistosta.

Sievi järjestää tammikuussa neuvonpidon susitilanteesta.

Kunnan edustajien lisäksi susiasiaa pohtivat etäpalaverissa poliisin, Oulun riistakeskuksen ja Sievin riistanhoitoyhdistyksen asiantuntijat.

"Sudenkaatoluvan hakeminen Sievin kunnan alueelle nousee puheenaiheeksi", arvioi Sievin kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Rauhala (kesk.).

Sievin rajanaapuriin Haapajärvelle Suomen riistakeskus myönsi joulukuussa luvan susilauman tappamiseksi. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin määräsi poikkeuslupaa koskevan täytäntöönpanokiellon.

"Hallinto-oikeuden päätös turhauttaa täällä paikallistasolla, jossa eletään akuutin susiongelman kanssa", Rauhala sanoo.

Susitilanne oli puheena Sievin kunnanhallituksen joulukuun kokouksessa.

Kunnanhallitus totesi, että susien määrä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eteläosissa on lisääntynyt voimakkaasti. Syksyn aikana sudet ovat tappaneet alueella useita metsästyskoiria.

"Kunta ilmoittaa maa- ja metsätalousministeriöön, että Sievi tukee Nivalan kaupungin vetoomusta susien kannanhoidollisesta metsästyksestä", Rauhala kertoo.

Sievi kannustaa samanlaiseen kannanottoon muitakin seudun kuntia sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Keski-Pohjanmaalla.

"Sudet eivät ole yhden kunnan vaan koko alueen ongelma."

Rauhala toivoo, että tienoon kunnat kertoisivat näkemyksensä myös valtiovallalle.

Koululaiskyytien reittimuutokset olivat kunnanhallituksen esityslistalla samassa kokouksessa, jossa Sievi pohti susitilannetta.

"Reittejä muutettiin asutuksen lähellä tehtyjen susihavaintojen vuoksi."

Kunnan tavoite on, että ainakin pienimpien oppilaiden matka kotoa koulukyytiin olisi mahdollisimman lyhyt.

"Susista koituu kunnalle lisäkuluja. Toivottavasti valtiovalta tulee asiassa vastaan", Rauhala sanoo.

Nivalan kaupungilla on valtiolle sama toive. Myös Nivalassa koulukyytejä on säädetty mahdollisimman turvallisiksi.

Koska susitilanne vaikuttaa opetustoimeenkin, Nivala lähetti joulukuussa vetoomuksensa maa- ja metsätalousministeriön lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Lue lisää:

”Sudet lähestyvät asutusta” – Nivalan kaupunki vaatii kannanhoidollista metsästystä ja valtiota mukaan susien vuoksi muutetun koulukyydin kustannuksiin

Riistakeskus myönsi luvan susilauman tappamiseksi Haapajärven alueelle – eläinten hätyyttämiseksi ja ampumistilanteessa sallitaan moottoriajoneuvojen ja keinovalon hyödyntäminen

Lännen Media: Pohjois-Suomen hallinto-oikeus esti susijahdin käynnistämisen Haapajärvellä

"Lupasusi on nurin" – Lupa yhden tohmajärveläispihoissa vierailleen suden kaatoon tuli voimaan tänään, susi kaadettiin saman tien

490 susihavaintoa ja kymmeniä susien pihakäyntejä kirjattu Tohmajärvellä tämän vuoden aikana – "Aina täällä on susia ollut, mutta pihakäyntien suuri määrä on uusi ilmiö"

Jukka Pasonen
Susitilanne huolestuttaa Pohjois-Pohjanmaan eteläosan kunnissa. Esimerkiksi Haapavedellä, Kärsämäellä, Nivalassa ja Sievissä susiasia on ollut kunnan- tai kaupunginhallituksen esityslistalla. Haapajärvelle Suomen riistakeskus myönsi luvan susilauman kaatamiseksi, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus esti susijahdin käynnistämisen.
Lue lisää

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla

Kapinen susi lopetettiin poliisin päätöksellä Varsinais-Suomessa – susi oli lähes karvaton

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista