Erä

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Kyseessä oli kolmas Tohmajärvelle myönnetty poikkeuslupa kuukauden sisällä.
Timo Aalto
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

Suomen riistakeskus teki viime keskiviikkona myönteisen päätöksen Tohmajärvelle kohdistuvasta suden poikkeusluvasta. Sutta metsästettiin torstaina poikkeusluvan ollessa voimassa. Eläintä ammuttiin, mutta se ei kuollut, vaan haavoittui. Sutta ei hämärän tullen löydetty, joten poliisiin otettiin yhteyttä.

Ihmisen hengelle tai terveydelle vaaraa aiheuttavan eläimen kiinniottaminen tai lopettaminen on poliisilain mukaan poliisin tehtävä. Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen vahvistaa Tohmajärven tapahtumat ja kertoo, että poliisi määräsi suden lopetettavaksi poliisilain sekä eläinsuojelulain perusteella ja pyysi suurriistavirka-apua hoitamaan tehtävän.

Kun kyseessä on poliisin määräämää tehtävä, voidaan käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten keinovaloa ja moottoriajoneuvoja eläimen etsimisessä. "Tavoitteena on haavoittuneen ja vaarallisen eläimen nopea löytyminen sekä lopettaminen."

Haavoittunut susi löydettiin perjantaina aamupäivällä ja lopetettiin. Aamulla tuli myös tieto, että Itä-Suomen hallinto-oikeus oli asettanut poikkeusluvan täytäntöönpanokieltoon.

Ensimmäisen kerran Tohmajärvelle myönnettiin lupa neljän suden tappamiseen viime joulukuussa. Luvasta valitettiin ja se määrättiin täytäntöönpanokieltoon. Joulukuun lopussa myönnettiin yhden suden lupa ja susi ehdittiin luvan voimassaolon aikana ampua. Myös tämä lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon.

Juttuun lisätty, että poliisi määräsi suden lopetettavaksi poliisilain sekä eläinsuojelulain perusteella.

Lue lisää aiheesta:

Hallinto-oikeus asetti Tohmajärven sudenkaatoluvan tänään toimeenpanokieltoon – susi ehdittiin ampua jo eilen

Tohmajärven susilauman tappoluvasta kirjattiin tänään valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen – valittaja on luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Karelia

Lue lisää

Sudenkaatoluvista EU:lle kirjelmöineen Sirpa Pietikäisen mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja metsästykselle ei ole käytetty – "Ei minulla ole oikeutta päättää, ammunko fasaanin pihastani siksi, kun en siitä tykkää"

"En pahastuisi, jos siirtyisi seuraaviin tehtäviin", "EU:n puuttuminen eläinkuljetuksiin on hyvä" – tällaisia kommentteja meppi Pietikäisen työ kirvoitti

Luonnonvarakeskuksen työntekijät välttyvät susipannoituksia koskevilta syytteiltä – syyttäjä ei löytänyt perusteita syyllisyyden tueksi

Petturisyytökset EU:n metsä-äänestyksissä kirpaisivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä: "Sanomisiani vääristeltiin ja höystettiin isänmaan petturuudella"