Erä

Paikannuspantojen valmistajilta susien havainto- ja varoitusjärjestelmä – susitiedot näkyvät Ultracomin tai Trackerin käyttäjien omissa sovelluksissa

Havainto näkyy susivaroituksena eri värein sen mukaan, kuinka tuoreesta ja vahvasta havainnosta on kysymys.
Kuvakaappaus sovellusnäkymästä
Havainto näkyy susivaroituksena eri värein sen mukaan, kuinka tuoreesta ja vahvasta havainnosta on kysymys.

Tracker ja Ultracom ovat julkaisseet susien havainto- ja varoitusjärjestelmän Susi-Safetyn. Järjestelmä perustuu koirien paikannusohjelmistojen käyttäjien kirjaamiin tietoihin ja havaintoihin. Se toimii Ultracom NEXT ja Tracker TH6 -mobiilisovelluksissa.

Jokainen Ultracom- tai Tracker-ohjelmiston käyttäjä näkee tehdyt havainnot omassa sovelluksessaan. Havainnon voi vahvistaa myös toinen havaintopaikalla liikkuva, joka käyttää paikannusohjelmistoa. Tämä kasvattaa havainnon luotettavuutta, kerrotaan yritysten tiedotteessa.

Havainto näkyy susivaroituksena eri värein sen mukaan, kuinka tuoreesta ja vahvasta havainnosta on kysymys. Susihavainnon voi tehdä vain kahden kilometrin säteellä omasta sijainnista.

”Havaintojärjestelmää kehitetään edelleen siitä saatavan kokemuksen ja palautteen perusteella.”

Luonnonvarakeskus Luke lopetti susien pannoittamisen ja paikkatiedon jakamisen vuonna 2019. Metsästyskoiraharrastajat ovat kaivanneet kipeästi tietoa susien liikkeistä.

”Avoin tiedon jakaminen yhdistettynä laajaan käyttäjäkuntaan ovat ominaisuuksien kehitystyössä avainasemassa.”

Sekä Ultracom että Tracker kuuluvat Open Air Group -konserniin.

Ennen metsästyskauden alkua julkaistiin Henkilö- ja Koira-Safety ominaisuudet. Henkilö-ominaisuus näyttää anonyymisti karttasovelluksessa kahden kilometrin säteellä käyttäjästä olevat henkilöt, joilla on Ultracom- tai Tracker-sovellus käytössä.

Ominaisuuden toiminta vaatii, että sekä näytettävällä kohteella että käyttäjällä on sovelluksessa Safety-ominaisuus päällä.

Koira-ominaisuuteen voidaan liittää kartalla näkyvä huomiolappu. Siihen voi kirjoittaa vaikka pyynnön ottaa koira kiinni. Toimintojen tarkoituksena on lisätä turvallista luonnossa liikkumista.

Tiedotteessa todetaan, että Suomessa ja Ruotsissa lähes jokaisen irti lasketun metsästyskoiran kaulasta löytyy jommankumman yrityksen seurantapanta ja vastaavasti lähes jokaisen metsästäjän kännykästä jompikumpi mobiilisovellus.

Lue lisää

Voiko metsästykseen omilla mailla vaikuttaa? Nämä asiat kannattaa ottaa sopimuksessa huomioon

Hirvasporo änkeytyi saunanovesta sisään ja kärppä vohki metsästyssaaliin terassilta: Erämaassa et ole koskaan yksin

Sikarutto on torjuttava

Pienpetoraudat jo neljännellä karhulla – metsästyksen hyväksyttävyys ei kestä tällaisia kesiä