Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Uroshirvien mittelö päättyi traagisesti yön pimeydessä – sarvet tarttuivat niin tiukasti yhteen, että niitä ei saatu edes taistelun jälkeen irti

Kaksi uroshirveä löytyi aamulla pellolta kuolleina sarvet toisiinsa tiukasti kiinnittyneinä. Kuolinkamppailu oli kestänyt yöllä tunteja, mikä sai lähistön koirat villeiksi.
Pentti Varonen
Hirvien kamppailu päättyi onnettomasti, kun toinen niistä oli kaatunut selälleen ja jumittanut sarvet yhteen lopullisesti

Kahden uroshirven hegemoniataistelu muuttui kuolinkamppailuksi Tohmajärven Murtoon kylässä yön hetkinä.

"Sääliksi käy", sanoi paikan päällä tuoreeltaan käynyt ja kuvan hirvistä ottanut Pentti Varonen.

Kun hän saapui paikalle, oli toisen ruho vielä lämmin. Hän päättelee hirvien asennosta, että lopullinen niitti oli toisen hirven kellahtaminen kumoon. Tällöin alimmaksi jääneen sarvet jäivät sellaiseen asentoon, että pään liikuttaminen ei enää onnistunut.

"Toisella oli maan sisällä sarvet ja toinen oli puoliksi selällään", hän toteaa.

Paikallisessa hirviporukassa aihetta on pähkäilty, eikä kukaan ole nähnyt aiemmin mitään vastaavaa.

Tapahtumapaikalta on vain 300–400 metrin matka lähimpää taloon eikä pitkä myöskään Varosen asunnolle.

"Miekin kuulin, kuinka koirat haukkuivat. Aavistin, että lähellä liikkuu jotain eläimiä. En olisi voinut kuvitellakaan mitään tällaista."

Lähimpänä ollut isäntä oli aamulla katsonut kiikarilla pellolle ja nähnyt jonkin ruskean möykyn. Pian ne paljastuivat hirviksi.

Varonen sanoo, että sarvet olivat kiinni toisistaan vain 2–3 sentin matkalta. Eläinten molemmissa sarvissa oli viisi piikkiä, jotka onnistuivat menemään kohtalokkaasti lukkoon. Irti niitä ei saatu toistaan edes miesvoimin, vaan kaulat oli pakko katkaista.

Varonen on varma, että mitään ei olisi ollut tehtävissä, vaikka hirvet olisi löydetty hengissäkin.

"Eihän sellaiseen uskalla mennä väliin, jalkoihin jäisi."

Hän arvelee kyseessä olleen myöhäinen valtataistelu, jossa mopo karkasi käsistä.

"Isossa joukossa nuo kulkivat, niitä on nähty tässä paljonkin. Meiltä loppuivat luvat, niin ovat saaneet olla rauhassa."

Riistapäällikkö Juha Kuittinen Suomen Riistakeskuksesta on hämmästynyt. Kiima-aikakin on ohi, mikä tekee tapauksen entistä harvinaisemman.

"Nuoremmat sonnit toisinaan jatkavat nahistelua kiiman jälkeenkin. Lisäksi hirvillähän voi olla uusintakiima, jos ne eivät ole tulleet astutuiksi."

Kuittinen arvelee, että kamppailu on pakosti kestänyt useita tunteja ennen voimien loppumista.

Aiheesta kertoi aiemmin muun muassa Kymen Sanomat.

Näin asiantuntija kommentoi syytä, miksi hirvet voivat menehtyä muutamassa tunnissa sarvien jumiuduttua.

Lue lisää:

100 000 oranssiin huomioväriin pukeutunutta lauantaista alkaen liikenteessä – varaudu autoilija hirviin ja hirvikoiriin, jahti käynnissä koko maassa

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Pentti Varonen
Eläinten molemmissa sarvissa oli viisi piikkiä. Ne menivät kohtalokkaasti lukkoon.
Lue lisää

Hirvien nopea kuolema kiimatappelussa hämmentää – asiantuntija kertoo, kuinka se on mahdollista

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä

Aarre: Metsänomistajan keinot ovat vähissä, jos oma taimikko osuu hirvien talvilaitumeksi – ”Jos kantaa ei saada alas, kynnys aloittaa viljely uudelleen on erittäin korkea”, toteaa MTK:n Timo Leskinen