Erä

Hirvien nopea kuolema kiimatappelussa hämmentää – asiantuntija kertoo, kuinka se on mahdollista

Kahden hirven harvinainen kuolema tohmajärveläisellä pellolla on aiheuttanut pohdintaa, kuinka massiiviset eläimet voivat kuolla muutamassa tunnissa sarvien lukkiuduttua.
Pentti Varonen
Taisteluvammat ovat voineet osaltaan jouduttaa hirvien menehtymistä, mutta tutkija arvelee kuitenkin monen asian yhteisvaikutuksen olleen tappava.

Hirvet ovat vahvoja ja oppineet sietämään kymmeniätuhansia hirvikärpäsiä turkissaan, nälkää ja petoeläinten ahdistelua. Siksi monia on hämmentänyt, kuinka kaksi parhaissa voimissaan olevaa hirveä voi kuolla muutamassa tunnissa, kun sarvet lukkiutuivat toisiinsa kiimatappelussa Tohmajärvellä.

Tapauksesta kerrottiin muun muassa MT:n verkkojutussa 22.11.

Eläinten fysiologiaan perehtynyt erikoistutkija, eläinlääkäri Marja Isomursu Ruokavirastosta on lukenut tapauksesta, jollaista hänelle ei aiemmin ole tullut vastaan.

"Näkisin, että tapauksessa kulminoituu syksyn rasitus. Syksyn kiima-aika on uroshirville äärimmäisen rankkaa aikaa. Siinä ollaan syömättä pitkiä aikoja ja reuhdotaan voimien rajamailla. Ei ole ihme, jos sydän pettää."

MT:n Facebook-sivun keskustelussa on lainattu tekstiä, jossa syynä arvellaan takana olevan rasituslihasrappeuma. Hirvieläinten arvellaan olevan sille herkkiä varsinkin äärimmäisessä ponnistelussa. Loppujen lopuksi reuhtominen johtaa sokkiin ja lopulta menehtymiseen.

Isomursu pitää todennäköisenä, että yhteisvaikutus on tappava: pitkä- ja lyhytaikainen rasitus, stressi, ponnistelu ja mahdollisesti vielä eläimen omat sairaudet. Lisäksi kamppailussa saattaa tulla vammoja, kuten niskan vääntyminen, joka saattaa johtaa selkäydinvaurioon.

Tällaiseen viittaa paikalle tuoreeltaan tulleen Pentti Varosen havainto, jonka mukaan toinen hirvi oli kellahtanut kumoon puoliksi selälleen ja jumittanut sarvet ainakin osin maan alle niin, että pään liikuttaminen ei enää onnistunut.

Samoin MT:n keskustelussa kerrottiin paikallislehden tietoihin tukeutuen, että toisella hirvellä oli sarven aiheuttamia reikiä vatsassa ja toisella niskat nurin kirjaimellisesti, joten kamppailun vammoilla on voinut olla osuutensa suhteellisen nopeisiin menehtymisiin.

Isomursu sanoo, että tyhjentävää vastausta asiaan tuskin saadaan. Tyytyminen on valistuneisiin arvauksiin.

Lue lisää:

Uroshirvien mittelö päättyi traagisesti yön pimeydessä – sarvet tarttuivat niin tiukasti yhteen, että niitä ei saatu edes taistelun jälkeen irti

100 000 oranssiin huomioväriin pukeutunutta lauantaista alkaen liikenteessä – varaudu autoilija hirviin ja hirvikoiriin, jahti käynnissä koko maassa

Hirvieläimet aiheuttavat yhä enemmän liikenneonnettomuuksia – ihmisten loukkaantumiset ovat samalla vähentyneet joka vuosi viimeisen kahdeksan vuoden ajan

Metsästysaikaan hirvi voi rynnätä tielle paetessaan henkensä edestä, varaa autoosi tämä apu pahimman varalle

Lue lisää

Uroshirvien mittelö päättyi traagisesti yön pimeydessä – sarvet tarttuivat niin tiukasti yhteen, että niitä ei saatu edes taistelun jälkeen irti

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä

Aarre: Metsänomistajan keinot ovat vähissä, jos oma taimikko osuu hirvien talvilaitumeksi – ”Jos kantaa ei saada alas, kynnys aloittaa viljely uudelleen on erittäin korkea”, toteaa MTK:n Timo Leskinen