Erä

Kannanhoidollisessa metsästyksessä saa ampua 18 sutta

Suomen riistakeskus on tehnyt neljä myönteistä poikkeuslupapäätöstä, yhden jokaiselle suuralueelle.
Kari Salonen
Susi Ähtärin eläinpuistossa. Kuvituskuva.

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeuslupia, joilla voidaan kannanhoidollisessa metsästyksessä ampua 18 sutta. Susijahdin voi aloittaa 1. helmikuuta ja poikkeusluvat ovat voimassa 15 vuorokautta. Metsästykseen saa osallistua kerrallaan enintään 50 metsästäjää susireviiriä kohti.

Riistakeskuksen päätökselle on 30 vuorokauden valitusaika.

Poikkeusluvilla voidaan metsästää kahdeksan sutta Kuhmon Saunajärven laumasta, Liminka-Lumijoen alueen Revonlahden susipari, viisi sutta Kauhajoki-Karvian alueelta Lauhanvuoren laumasta ja kolme sutta Someron, Nummi-Pusulan (kuuluu Lohjaan) ja Tammelan alueelta Somerniemen laumasta.

Maa- ja metsätalousministeriön antaman asetuksen mukaan enimmäismäärä oli 20 sutta. Siitä piti vähentää asetuksen voimaantulon jälkeen kuolleet sudet. Yksi susi kuoli törmättyään junaan, joten enimmäismäärä oli 19 sutta. Lisäksi poikkeuslupia oli mahdollisuus kohdentaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.

Suomen riistakeskus on määritellyt neljä suuraluetta, joissa susitiheys on tavanomaista suurempi. Alueet ovat:

– Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon muodostama alue

– Oulun alue

– Pohjanmaan, Rannikko-Pohjanmaan ja Satakunnasta Pohjois-Satakunnan muodostama alue

– Varsinais-Suomen, Satakunnasta Etelä-Satakunnan, Uudenmaan ja Etelä-Hämeen muodostama alue.

Suomen riistakeskus teki jokaiselle suuralueelle vain yhteen hakemukseen myönteisen päätöksen.

Suomen susikannan suotuisan suojelutason viitearvo on 28 perhelaumaa maan rajojen sisäpuolella ja poronhoitoalueen ulkopuolella. Tarkastelussa ei oteta huomioon rajalaumoja ja vakiintuneita pareja. Tästä johtuen Itä-Suomessa poikkeuslupa myönnettiin rajalaumaan ja Suomen riistakeskus Oulun alueella susiparille, riistakeskus tiedottaa.

Muilla suuralueilla ei haettu poikkeuslupia susipareille. Siksi poikkeusluvat myönnettiin suuralueiden laumoihin, joiden arvioitu yksilömäärä oli tällä hetkellä pienin.

Suomen riistakeskuksen mukaan 1–2 suden tappaminen laumasta voisi vaikuttaa haitallisesti laumasta jäljelle jääneiden yksilöiden käyttäytymiseen etenkin, jos saaliiksi päätyy lauman alfayksilö. Siksi keskus myönsi poikkeuslupia laumoihin sen määrän, mitä laumoissa arvioitiin nyt olevan yksilöitä.

Lue lisää

Kaikista susiluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin – valittajat vaativat metsästykseen myönnetyille poikkeusluville myös täytäntöönpanokieltoa

Susijahti alkoi Ruotsissa – reilun kuukauden aikana on lupa kaataa 27 sutta

Yle uutiset: Kannanhoidollinen susijahti alkaa vuoden alussa – Satakunnasta on jätetty neljä hakemusta yhteensä 17 suden metsästämiseen

Susisaagan jännittävin osuus vasta edessä