Erä

Video: Kyyhkynmetsästäjien passipaikat vaihtuvat puintien edetessä

Sepelkyyhkyillä alkaa olla varaa valita, missä ne käyvät ruokailemassa, sillä ruokinta on lisääntynyt.
Lari Lievonen
Kyyhkynmetsästys aloitetaan usein ruokintapaikkojen luona, mutta puintien edetessä avautuu uusia mahdollisuuksia ja passipaikat vaihtuvat toisaalle lentoreittien varteen.

Aamulennolle mielivä kyyhkynmetsästäjä ei voi kavahtaa aikaisia herätyksiä. Passissa pitää olla ani varhain auringon noustessa.

Joensuulaiset Teijo Kostian, Tero Piiroinen ja Juha Inkinen istuivat Joensuun Niittylahdessa reppujakkaroillaan vaille viisi.

Sepelkyyhkyjä oli käynyt ruokinnalla hyvin ja kyyhkyjahdin avauspäivänä viime perjantaina lintuja oli lennossa myös hyvin. Miehet arvioivat nähneensä pari sataa lintua aamun aikana.

"Mutta eivät ne meidän ruokinnalle laskeutuneet, vaan lensivät korkealla yli, suuntana todennäköisesti runsaan kilometrin päässä oleva toinen ruokintapaikka", kertoi Piiroinen aamun kuulumisia. Saalista kuitenkin tuli.

Hän laskeskelee, että lähiseudulla on yhteensä puolenkymmentä ruokintapaikkaa.

"Ruokinta on osa jahdin valmistelua ja harrastusta. Se myös hyödyttää lintuja ja vahvistaa lintukantaa. Ei lintusaalista kuitenkaan niin vain oteta, vaikka olisi ruokintapaikkakin."…

Kyyhkynmetsästys aloitetaan usein ruokintapaikkojen luona, mutta puintien edetessä avautuu uusia mahdollisuuksia ja passipaikat vaihtuvat toisaalle lentoreittien varteen.

Sekä Piiroisella että Kostianilla on mukana myös labradorinnoutajat, joiden kanssa miehet kilpailevat noutajien metsästyskokeissa. Myös Inkisellä on metsästyskoira, pointteri. Koira on olennainen osa kaikkien miehien metsästysharrastusta.

Aamun kyyhkypassipaikka on sellainen, että tiputetut kyyhkyt jäisivät löytymättä, jos niitä miestyönä etsisi. Heti riistapellon reunalta alkaa metsä, jonka pensaskerrosta hallitsee sankka vadelmapöheikkö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästäjäliitto: Lyijyn käyttökielto on perusteltu kosteikoilla, missä on näkyvää vettä – turvepohjaiset metsät pitäisi jättää kiellon ulkopuolelle

Video: "Ei varmasti jaksa kukaan metsästää, jos ei koskaan saa saalista – silti 95 prosenttia on sitä kaikkea muuta"

Metsästäjäliiton kesäleirille ehtii vielä ilmoittautua – luvassa muun muassa houkuttelupyyntiä ja jousimetsästystä