Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Rehtoreilla vakaa mielipide koulujen avaamisesta: "Osa oppilaista jäisi joka tapauksessa kotiin, tilanne olisi sekasortoinen"

Tuoreen kyselyn mukaan yli 80 prosenttia rehtoreista on sitä mieltä, että etäopetusta on syytä jatkaa kesään saakka.
Pekka Fali
Kyselyyn vastanneista perusopetuksen rehtoreista jopa 98 prosenttia uskoo, että osa oppilaista jää varmasti kotiin, vaikka koulujen ovet avattaisiin lähiopetukselle.

82 prosenttia rehtoreista jatkaisi koulujen ja oppilaitosten etäopetusta lukuvuoden loppuun asti. Suomen Rehtorit -yhdistys on teettänyt kyselyn jäsenistöllään viime ja tällä viikolla.

Rehtorit perustelevat etäopetuksen jatkamista enimmäkseen yhteiskunnallisella kokonaisedulla, johon sisältyvät jokaisen koulussa työskentelevän terveys sekä vaikutukset kouluyhteisön oppimiseen ja hyvinvointiin.

"Koulujen avaaminen ei tuo mitään lisäarvoa koulutyölle. Joka tapauksessa osa oppilaista on varmasti kotona, onpa valtioneuvoston päätös mikä tahansa. Tilanne olisi sekasortoinen ja rasittava koulun henkilökunnalle”, eräs kyselyn vastaaja perustelee.

Lähes kaikki eli 98 prosenttia kyselyyn vastanneista perusopetuksen rehtoreista uskoo, että osa oppilaista jää varmasti kotiin, vaikka koulujen ovet avattaisiin lähiopetukselle. Lukion rehtoreista tätä mieltä on 89 prosenttia.

Rehtorien kyselyssä nousee selkeästi esille, että lähiopetukseen palaaminen tietäisi tuplatyötä opettajille.

"Pahimmassa tapauksessa joutuisimme järjestämään kouluilla ja oppilaitoksissa lähiopetuksen, huomioimaan mahdollisen kouluun palaamisen porrastuksen sekä sen, että osa oppilaista näyttäisi joka tapauksessa jäävän kotiin. Tämä on hyvin hankala yhtälö. Jo nyt opettajien ja rehtorien kuormitus painaa tuntuvasti", Suomen Rehtorien puheenjohtaja Antti Ikonen sanoo tiedotteessa.

Vastauksia verkkokyselyyn saatiin yhteensä 500.

Hallitus ehdottaa silti Ylen tietojen mukaan koulujen avaamista portaittain toukokuun puolivälistä alkaen.

Lue lisää:

Saako kunta päättää omin päin koulujen avaamisesta? Entä millaisia seuraamuksia kunnalle tulee, jos se päättää vastoin hallituksen linjauksia? Opetushallituksen johtaja kertoo

Hallituksen koronalinjaus: Poikkeuslaki käyttöön – koulut kiinni, merkittäviä rajoituksia liikkumiseen, vanhukset eristetään

Lue lisää

Peruskoulut avautuvat, vaikka koronaepidemia ei ole hävinnyt minnekään – opetusala pohtii, miten järjestetään aineopetus, mistä löydetään tilat ja kuinka moni kouluun palaa

Koulunjohtaja on huolissaan erityisoppilaista poikkeusoloissa – "Toisille tämä voi olla melkoinen katastrofi"

Mielipide: Jos koulukyydissä yhdellä on tartunta, se on kohta kaikilla – viljelijäperheen sairastuessa seuraukset voivat olla rajut

Kouluista korona maatiloille