Kotimaa

Koronakuolemia Suomessa nyt 206, varmistettuja tartuntoja 4 906, alle 16-vuotiailla hieman yli 200 tartuntaa

Tauti on raskaampi miessukupuolelle: 21 27:stä Husin alueen sairaalassa kuolleesta on ollut miehiä. Taudin sairastaneista enemmistön on kuitenkin naisia.
THL:n mukaan Suomessa on keskiviikkoon mennessä varmistettu 4906 koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on 166. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 206 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on noussut vuorokaudessa seitsemällä.

Sairaalahoidossa on koko maassa yhteensä 208 ihmistä, joista 51 on tehohoidossa.

Valtaosa kuolemantapauksista on tapahtunut Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella.

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on yhteensä 4 906 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on 166.

Eilen uusia varmistettuja tartuntoja kerrottiin olleen 45 ja maanantaina 119.

Eniten varmistettuja tartuntoja (947) on edelleen 50–59-vuotiailla. Valtaosa Suomen koronatartunnoista on todettu Husin alueella.

Väestöön suhteutettuna Suomessa on nyt noin 89 koronatartuntatapausta 100 000 asukasta kohden.

THL muistuttaa, että tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti varmistettujen tapausten määrää suurempi, sillä kaikkia lieväoireisia ei ole tähän asti testattu eikä oireettomien tartuntojen määrästä ole tietoa. Testattuja näytteitä on THL:n tilannekatsauksen mukaan yli 85 000.

Tautitapauksia on THL:n mukaan todettu tähän mennessä enemmän naisilla kuin miehillä: naisia sairastuneista on ollut hieman yli 52 prosenttia. Koronaviruksen aiheuttamissa kuolemantapauksissa luvut ovat kuitenkin päinvastaiset. THL kertoi eilen, että tarkempia tietoja on ollut toistaiseksi saatavilla 145 kuolleesta. Heistä 52 prosenttia on miehiä ja 48 prosenttia naisia.

Lapsilla todetut koronavirustartunnat ovat THL:n mukaan olleet sekä Suomessa että kansainvälisesti hyvin lieväoireisia. Yksikään lapsi ei tähän mennessä ole Suomessa tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa.

Suomen 4 906 varmistetusta koronavirustartunnasta hieman yli 200 on todettu alle 16-vuotiailla. Lasten koronavirustartunnoista 75 prosenttia on THL:n mukaan todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Alle 16-vuotiailla todetuista tartunnoista 0–3-vuotiailla on todettu 25 prosenttia ja 4–7-vuotiailla 17 prosenttia. 8–11-vuotiaiden osuus alle 16-vuotiaiden todetuista tartunnoista on 26 prosenttia ja 12–15-vuotiaiden 32 prosenttia.

Lasten tartunnat voivat THL:n mukaan olla usein myös täysin oireettomia.

Vaikka koronavirustartunnan voi saada myös oireettomalta viruksen kantajalta, oireiset ovat selvästi tartuttavampia kuin oireettomat tai lieväoireiset henkilöt. Sen vuoksi virus ei kierrä yhtä aktiivisesti lasten keskuudessa, kertoo THL:n lasten infektiolääkäri Otto Helve THL:n tiedotteessa.

Maailmalla esimerkiksi Kiinassa todetuista tartunnoista noin prosentti on alle 20-vuotiailla ja Yhdysvalloissa 1,7 prosenttia alle 18-vuotiailla. Sairaalahoitoon ovat THL:n mukaan joutuneet yleisimmin alle vuoden ikäiset lapset.

Helsingin ja Uudenmaan alueella koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneista yli puolet on ollut miehiä, kertoo Hus.

Sairaalahoitoon on otettu ensimmäisen koronavirustartunnan jälkeen 486 potilasta, joista 320 on kotiutunut. Sairaalahoidossa olleista miehiä on ollut 53 prosenttia potilaista. Tehohoidossa olleista potilaista miehiä on ollut 65 prosenttia.

Potilaiden keski-ikä on 60 vuotta ja neljännes on yli 70-vuotiaita.

Husin sairaaloissa on kuollut 27 potilasta koronaviruksen vuoksi. Heistä 21 oli miehiä ja viisi alle 70-vuotiaita. Suurimmalla osalla alle 70-vuotiaista kuolleista ei ollut perussairauksia ja he kaikki olivat miehiä.

"Tauti on raskaampi miessukupuolelle", sanoi tiedotustilaisuudessa Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt vakaana. Viime päivinä Husin eri sairaaloissa on ollut hoidossa noin 80 ihmistä.

Husin alueella potilailla on ollut oireita keskimäärin yhdeksän päivää ennen sairaalaan hakeutumista. Yleisimmät sairaalahoitoa edeltävät oireet olivat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Muina oireina esiintyi esimerkiksi lihassärkyä, tukkoista nenää ja ripulia, mutta nämä esiintyivät yhdessä muiden infektio-oireiden kanssa.

Sairaalahoitoa tarvinneista potilaista kolmanneksella ei ollut perussairautta. Neljänneksellä potilaista oli yksi perussairaus. Lopuilla oli kaksi tai useampi perussairaus.

Yleisin perussairaus oli verenpainetauti, jota on todettu noin 40 prosentilla potilaista. Toisena on diabetes, jota on todettu 25 prosentilla.

Lue myös: Vain yhdelle noin 500 testatusta muodostunut vasta-aineita

Lue lisää

Seitsemän sairastui, seitsemän kuoli: korona koetellut raskaasti alajärveläistä vanhainkotia

STM hoputtaa koronatestausta vähintään kaikille tärkeimmille rajanylityspaikoille

Suomessa 11 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Helsinki-Vantaalla alkavat tänään laajennetut koronatestaukset