Kotimaa

Uusimaa ylittää jo ulkomaille asetetun riskirajan koronatapauksissa – Liikkumisrajoitukset olisivat viimeinen keino, jos tilanne olisi erittäin hankala

Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo, että alueellisten liikkumisrajoitusten vaihtoehto olisi viimeinen keino, jos epidemian tilanne olisi jollakin alueella erittäin hankala.
Carolina Husu
Hyvän käsihygienian lisäksi ylilääkäri Markku Broas suosittaa kaikille suomalaisille kasvomaskia, ellei turvaetäisyyksistä julkisilla paikoilla voi mennä takuuseen.

Uudenmaan tartuntaluvut ovat nousseet tasolle, joka ylittää riskirajan turvallisena matkakohteena.

Helsingin Sanomien laskelmien mukaan maakunnassa on todettu yli kahdeksan uutta koronatapausta 100 000 henkilöä kohden.

Tartuntaluku nousi Uudellamaalla 8,2:een, kun uusia tapauksia löytyi kahden viikon aikana 137.

Lapin keskussairaalan infektiotautien ylilääkäri Markku Broas on huolissaan koronatapausten toisesta aallosta. Siitä antaa viitteitä tartuntojen nouseva trendi.

"Jos tautitilanne yhä pahenee, on pohdittava kokoontumisrajoituksia ja mietittävä alueellisia toimia maakuntien tautitietojen pohjalta, jos tilanne huonontuu", Broas kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Hänen mukaansa on olemassa merkittäviä alueellisia eroja tautiesiintymissä. Eniten koronatapauksia on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, jossa tapaukset ovat lisääntyneet viime viikkoina.

"On maakuntia, joissa tautitilanne on kiihtynyt ja maakuntia joissa ei ole."

Broasin pelkona on, että helmikuun hiihtolomatilanne uhkaa toistua.

"Euroopassa on paljon maita, joissa koronavirus on paljon Suomea aktiivisempi. Kannatan sitä, että ihmiset todellakin välttävät tarpeetonta matkustamista näihin maihin", Broas sanoo.

Hän on seurannut huolestuneena myös lepsua suhtautumista vapaaehtoiseen karanteeniin.

Ellei kontakteista muiden ihmisten kanssa pidättäydytä omaa järkeä käyttäen, olisi hänen mukaansa perusteltua ottaa käyttöön viranomaiskaranteeni.

"Tällöin karanteenissa oleva henkilö saa tarkat ohjeet kuinka noudattaa karanteenia, ja mikäli hän saa oireita, hänet ohjataan koronatestiin."

Valtioneuvosto kertoi maanantai-iltana, että riskimaista eri kulkuvälineillä tulevat matkailijat joutuvat viranomaiskaranteeniin ja pakolliseen koronatestiin.

Viiveet kansalaisten pääsyssä koronatestiin on huomattu valtakunnallisesti. Testiin pitäisi Broasin mukaan päästä samana päivänä ja tulokset saada tietoon 1–2 vuorokaudessa.

"Tähän on mietitty kahta keinoa. Joko lisäresurssoidaan nykyistä kunnallista testauskapasiteettia tai rakennetaan siitä erillinen testauskioskien verkosto. Sosiaali- ja terveysministeriö käy läpi testauskapasiteetin lisäystä."

Broas pitää valtakunnan päätöksentekijöiden ja THL:n reagoimisia pandemiavaiheiden muuttumiseen oikeina.

THL:n mukaan koronatapauksia oli Suomessa tiistaina yhteensä 7 623.

Juttua on tarkennettu 11.8. klo 13.35.

Lue myös

Riskimaista tuleville matkustajille tulossa pakkotestaukset ja -karanteenit - riskimaihin on matkustettu suositeltua laajemmin

Maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Belgiassa todettu Euroopan ensimmäinen uuden koronavariantin tartunta – THL suosittelee välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin

THL: Suomessa on tänään raportoitu 1 406 uutta koronavirustartuntaa

Uudet ravintolarajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina – uutena alueena mukana Etelä-Karjala